Градски олимпијски базен у Бањалуци 9. октобра почиње са радом

Данијел Радујковић
Градски олимпијски базен у Бањалуци 9. октобра почиње са радом

Бањалука - Градски олимпијски базен у Бањалуци, након реновирања због поплава, требало би да почне са радом 9. октобра на радост свих 11 клубова који тренирају у овом објекту.

Базен је престао да ради 6. августа када су Бањалуку и дио Републике Српске задесиле катастрофалне поплаве. Радови су при крају и за нешто више од десет дана сви љубитељи водених спортова поново ће моћи на користе услуге базена.

Ова информација највише је обрадовала 11 пливачких и ватерполо клубова који су тренирали на ГОБ-у. Сви они су се у протеклом периоду сналазили како су знали и умјели, а истакли су да их је ово доста уназадило у припремама за нову сезону. Оваква судбина задесила је и више од 200 чланова Пливачког клуба Олимп.

- Радили смо на сувом, углавном у затвореном простору и теретани, јер је било ружно вријеме, а један период смо радили у парку. Овај период нас је много уназадио. Што се тиче кондиције, њу ћемо надокнадити и на зиму ћемо бити у форми. Најгоре је што смо изгубили доста чланова који нису могли чекати да се све среди, па су почели да се баве другим спортовима. Обично на љето дође доста нових чланова, али то није био случај ове године - казао је тренер и спортски директор Олимпа Жељко Панић.

Исте проблеме имали су и у другом бањалучком клубу "22. април". Они су покушали да се што боље припреме и дочекају отварање ГОБ-а, па су тренирали на отвореном базену.

- Каснили смо са припремама четири седмице и доста смо изгубили, али морамо даље. У првом тромјесечју не можемо да очекујемо некакве резултате, тако да смо се усмјерили на март и април идуће године. Успјели смо пронаћи нека средства и тренирали смо на отвореном базену. Било је хладно, мало смо се смрзавали, али морали смо да кренемо са радом јер нисмо могли чекати до 9. октобра - казао је тренер "22. априла" Горан Граховац.

Осим пливача, муку са недостатком простора за тренирање имали су и чланови Ватерполо клуба Бањалука.

- Период иза нас је катастрофа. Август смо провели на отвореном базену, а сада радимо у теретани. Сигурно је да су неки дјечаци одустали од тога да се почну бавити овим спортом јер није било адекватних услова. Истина, у првој половини септембра имамо паузу, па у овом периоду нисмо много изгубили, иако једва чекамо да ГОБ почне са радом. Штета је што у нашем граду нема отвореног олимпијског базена који је потребан, а постоје технички услови да се он направи - изјавио је тренер ВК Бањалука Слободан Граховац.

Велика штета

Директор Акване Ведран Митровић истакао је да је директна штета од поплава 300.000 марака, али да ће индиректна износити додатних 100.000.

- Штета је била велика, али смо завршили 85 одсто посла и надам се да ћемо кренути са радом по плану. Раније бисмо завршили посао, али је било проблема са Законом о јавним набавкама. Имали смо дрско понашање појединаца који су се без основа жалили на резултате конкурса, што нас је успорило. Планирамо да 2. октобра пустимо у рад цјелокупан погон, па ћемо до 9. октобра видјети да ли све функционише. Ако то не буде ишло по плану, очекујемо да се рок отварања пролонгира најкасније за седам дана - казао је директор Акване Ведран Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана