Do Jadrana kroz drugu ABA ligu

Milan Zubović
Do Jadrana kroz drugu ABA ligu

Zagreb - Košarkaška ABA liga iduće sezone definitivno će brojati 12 klubova, što je potvrdila Skupština regionalnog takmičenja na zasjedanju u Zagrebu.

Tako će broj klubova biti smanjen u odnosu na prethodne sezone za dva, a desile su se još neke značajne promjene.

- Nakon sjednica Predsjedništva i Skupštine ABA lige odlučili smo da od iduće jeseni učestvuje 12 ekipa, kao i to da osnivači lige, među kojima je i Igokea, imaju prednost u odnosu na ostale klubove kada je u pitanju učešće u samoj ligi. To znači da izbjegavanjem posljednjeg mjesta na tabeli regionalnog takmičenja Igokea ima garantovano mjesto, bez obzira na učinak u domaćem šampionatu - izjavio je generalni menadžer Igokee i prvi potpredsjednik ABA lige Igor Dodik.

Ovim potezom nacionalna prvenstva su izgubila na značaju jer se kroz njih neće moći izboriti nastup u Jadranskoj ligi, ali je ipak ostavljena mogućnost da izbore mjesto jer je na pomolu osnivanje ABA lige 2, koja ima velike šanse da zaživi već na jesen.

- Iako su neki klubovi bili za potpuno zatvaranje ABA lige, ostavili smo mogućnost da i one ekipe koje nisu osnivači na mala vrata izbore nastup. Krenućemo u osnivanje B lige i obaviti razgovore sa vlasnicima klubova, ali vjerujem da će svi oni pristati jer su pokriveni svi troškovi smještaja i sudija, kao što je slučaj u ABA ligi 1. ABA liga 2 brojala bi 12 klubova i napravili smo računicu da troškovi u drugoj ligi budu isti kao u prvoj, a naći ćemo i još sponzora. Mislim da bi ABA liga 2 mogla biti odskočna daska za sve klubove koji žele da naprave iskorak u odnosu na nacionalna prvenstva, gdje nemaju ozbiljnijeg rivala. Definitivan stav imaćemo u julu, kada je nova sjednica Skupštine - rekao je Dodik.

Interesovanje za učešće u ABA ligi 2 već je pokazao Karpoš Sokoli, koji je bio debitant prošle sezone, a među potencijalnim učesnicima su Rabotnički iz Skoplja, Sutjeska iz Nikšića, Šibenka, Split, Vršac, Borac Čačak, Dinamik...

- BiH bi dobila dva mjesta u ABA ligi 2 i moramo vidjeti koji klubovi su zainteresovani za učešće. Tu su svakako Bosna Rojal, Sloboda iz Tuzle, Mladost iz Mrkonjić Grada, kao i trebinjski Leotar - istakao je Dodik.

Učesnici

Iduće sezone Srbija i Hrvatska imaće po tri sigurna predstavnika, a Slovenija, BiH, Makedonija i Crna Gora po jednog. Dodatna dva mjesta biće dodijeljena klubovima iz zemalja čiji su timovi imali najbolji nacionalni koeficijent na kraju prošle sezone, a to su Srbija i Crna Gora. Za sada je poznato da će iduće sezone igrati Igokea, Cedevita, Zadar, Cibona, Budućnost, Mornar, MZT i Olimpija, dok će ostala četiri predstavnika biti poznata kada bude završen šampionat Srbije.

Superkup

Pred početak sezone u Baru će biti organizovan Superkup, na kojem će se okupiti prvih šest ili osam ekipa sa tabele od prošle sezone.

- U julu ćemo odlučiti koliko će klubova učestvovati uz domaćina Mornara. Vjerovatno će biti dvije grupe sa po tri ili četiri ekipe i cijeli turnir trajao bi tri dana. Ujedno, bio bi odlična uvertira za novu sezonu da se dodatno promoviše liga - kazao je Dodik.

Šturanović na meti

Centar Bosne Rojal Maksim Šturanović interesantan je čelnicima Igokee.

- Moju izjavu da je Šturanović dobro odigrao finalnu seriju plej-ofa Lige BiH pojedini mediji su shvatili da on već dolazi kod nas, ali to nije tačno. Nakon razgovora sa trenerom i njegove procjene da li nam je potreban, mogli bismo da započnemo pregovore, do tada ništa nećemo da radimo i sve zavisi od trenera - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana