До Јадрана кроз другу АБА лигу

Милан Зубовић
До Јадрана кроз другу АБА лигу

Загреб - Кошаркашка АБА лига идуће сезоне дефинитивно ће бројати 12 клубова, што је потврдила Скупштина регионалног такмичења на засједању у Загребу.

Тако ће број клубова бити смањен у односу на претходне сезоне за два, а десиле су се још неке значајне промјене.

- Након сједница Предсједништва и Скупштине АБА лиге одлучили смо да од идуће јесени учествује 12 екипа, као и то да оснивачи лиге, међу којима је и Игокеа, имају предност у односу на остале клубове када је у питању учешће у самој лиги. То значи да избјегавањем посљедњег мјеста на табели регионалног такмичења Игокеа има гарантовано мјесто, без обзира на учинак у домаћем шампионату - изјавио је генерални менаџер Игокее и први потпредсједник АБА лиге Игор Додик.

Овим потезом национална првенства су изгубила на значају јер се кроз њих неће моћи изборити наступ у Јадранској лиги, али је ипак остављена могућност да изборе мјесто јер је на помолу оснивање АБА лиге 2, која има велике шансе да заживи већ на јесен.

- Иако су неки клубови били за потпуно затварање АБА лиге, оставили смо могућност да и оне екипе које нису оснивачи на мала врата изборе наступ. Кренућемо у оснивање Б лиге и обавити разговоре са власницима клубова, али вјерујем да ће сви они пристати јер су покривени сви трошкови смјештаја и судија, као што је случај у АБА лиги 1. АБА лига 2 бројала би 12 клубова и направили смо рачуницу да трошкови у другој лиги буду исти као у првој, а наћи ћемо и још спонзора. Мислим да би АБА лига 2 могла бити одскочна даска за све клубове који желе да направе искорак у односу на национална првенства, гдје немају озбиљнијег ривала. Дефинитиван став имаћемо у јулу, када је нова сједница Скупштине - рекао је Додик.

Интересовање за учешће у АБА лиги 2 већ је показао Карпош Соколи, који је био дебитант прошле сезоне, а међу потенцијалним учесницима су Работнички из Скопља, Сутјеска из Никшића, Шибенка, Сплит, Вршац, Борац Чачак, Динамик...

- БиХ би добила два мјеста у АБА лиги 2 и морамо видјети који клубови су заинтересовани за учешће. Ту су свакако Босна Ројал, Слобода из Тузле, Младост из Мркоњић Града, као и требињски Леотар - истакао је Додик.

Учесници

Идуће сезоне Србија и Хрватска имаће по три сигурна представника, а Словенија, БиХ, Македонија и Црна Гора по једног. Додатна два мјеста биће додијељена клубовима из земаља чији су тимови имали најбољи национални коефицијент на крају прошле сезоне, а то су Србија и Црна Гора. За сада је познато да ће идуће сезоне играти Игокеа, Цедевита, Задар, Цибона, Будућност, Морнар, МЗТ и Олимпија, док ће остала четири представника бити позната када буде завршен шампионат Србије.

Суперкуп

Пред почетак сезоне у Бару ће бити организован Суперкуп, на којем ће се окупити првих шест или осам екипа са табеле од прошле сезоне.

- У јулу ћемо одлучити колико ће клубова учествовати уз домаћина Морнара. Вјероватно ће бити двије групе са по три или четири екипе и цијели турнир трајао би три дана. Уједно, био би одлична увертира за нову сезону да се додатно промовише лига - казао је Додик.

Штурановић на мети

Центар Босне Ројал Максим Штурановић интересантан је челницима Игокее.

- Моју изјаву да је Штурановић добро одиграо финалну серију плеј-офа Лиге БиХ поједини медији су схватили да он већ долази код нас, али то није тачно. Након разговора са тренером и његове процјене да ли нам је потребан, могли бисмо да започнемо преговоре, до тада ништа нећемо да радимо и све зависи од тренера - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана