Бањалучки фудбалски шеик влада Ираком

Дарко Пашагић
Бањалучки фудбалски шеик влада Ираком

Бањалука - Ниједног тренутка нисам пожалио што сам каријеру наставио у Ираку, мада сам прије доласка у Багдад имао много предрасуда о свему што се дешава у тој и даље ратом захваћеној земљи.

Истакао је то фудбалски печалбар Ненад Новаковић, који је у октобру прошле године напустио редове Младости из Велике Обарске и од тада брани боје ирачког суперлигаша Ал Нафта. Новаковић је једини Србин који наступа у тамошњој лиги.

- За мој одлазак могу да захвалим бившем играчу Сарајева Николи Комазецу, којег су дошли да гледају представници Ал Нафта. Добро сам га чувао, успјели смо да на "Кошеву" останемо непоражени и већ послије неколико дана стигао је позив да потпишем двогодишњи уговор са Ирачанима - рекао је Новаковић.

Овај 28-годишњи младић каријеру је почео у бањалучком Наприједу, затим био у Борцу, одакле је отишао у чешки Марила Прибрам.

- Тамо сам провео годину и по, затим исто толико у Борцу из Чачка. Потом сам играо за бањалучки БСК, двије године за Рудар из Велења, шест мјесеци за Макаби Петах Тикву, а потом за Младост из Велике Обарске из које ме пут одвео у Багдад - наставио је Новаковић.

По његовим ријечима, ситуација у Ираку је много другачија него што је представљено у медијима.

- Многи и данас са невјерицом прихватају да "хљеб зарађујем" играјући за Ал Нафт. Већина при помену Ирака мисли на рат, Садама Хусеина, бомбашке нападе, али није тако, бар не у већем дијелу земље. Најжешћи сукоби између шиита и сунита догађају се у подручјима гдје има највише нафте. Није толико опасан живот у Багдаду уколико сте добро информисани о рутама кретања. Постоје контроле, војни пунктови на сваких 500 метара, али нисам својим очима видио ниједан сукоб. Они су углавном сконцентрисани на периферији. На примјер, град Киркук је најопаснији јер на свака два метра можеш узети лопату и ископати за пет минута нафту, и због тога је ту хаос.  Тешка ситуација је у граду Мосулу, који је у граничном дијелу са Сиријом и ту је практично ратно стање. У остатку Ирака је нормалнија ситуација, можда чак и боља него у већини земаља из окружења - изјавио је Новаковић.

Ал Нафт је првенство завршио на деветом мјесту.

- У ирачкој елити има 16 клубова, а овај шампионат је завршен административним путем. Наиме, FIFA је дала рок Фудбалском савезу Ирака да првенство мора бити завршено до почетка Свјетског првенства у Бразилу или ће бити кажњени двогодишњом суспензијом. То је практично било немогуће извести, тако да су челници савеза одлучили да шампионат прогласе завршеним иако је требало да буде одиграно још седам кола - истакао је Новаковић.

Власник Ал Нафта је министар за нафту у ирачкој влади Озир Окид, који је уз премијера Нурија ал Маликија један од најмоћнијих људи у земљи.

- То би можда требало да буде разлог да стално морамо бити у врху табеле, али није тако. Окид воли фудбал, син му је капитен екипе, али нема нереалне амбиције, односно и не жели пошто-пото да се укључимо у борбу за сам врх. Клуб постоји 35 година, играмо на свом стадиону чији је капацитет 3.000 сједећих мјеста, али немамо баш пуно својих навијача. Ал Завра и Ал Јавија су најцјењенији клубови у Багдаду, имају армије навијача и њихове дуеле гледа и по 40.000 људи - наставио је Новаковић.

Уговор са Ал Нафтом потписао је на двије године, а једна је већ иза њега.

- Не желим да причам о новцу, али сам доласком у Ирак испунио све своје снове и за своје услуге сам веома добро плаћен. За добре игре стигло је и признање на крају сезоне, јер сам проглашен за најбољег играча Суперлиге. Иначе, ранијих година у екипи је могло бити по седам странаца, а од прошле сезоне само четири. То су у Ал Нафту још двојица Нигеријаца и један фудбалер из Малија. Пошто Багдад има осам од 16 суперлигаша, сви смо смјештени у истом хотелу и када идемо на тренинге по нас долази аутомобил са клупским возачем - истакао је Новаковић.

У Ирак се враћа почетком августа, а нова сезона почиње 15. септембра.

- Надам се да ће и ова бити успјешна као претходна, што би ми отворило врата можда и неког већег клуба. Искрено, жеља ми је да заиграм за Арбил, који је сезону завршио на другом мјесту. Он се налази у Курдистану, а то је дио Ирака који граничи са Турском и тако бих био далеко ближе кући и породици - додао је Новаковић.

Свадба

Ненад Новаковић ће у суботу, 12. јула, ступити у брак са некадашњом кошаркашицом Младог Крајишника, а сада кипарског Апопа Наташом Микић.

- Дошло је вријеме да нашу дугогодишњу везу крунишемо браком. У току су завршне припреме за вјенчање, а да не испаднем из такмичарске форме брине кондициони тренер Милан Тркуља, са којим свакодневно трчим - рекао је Новаковић.

Социјала

Сви незапослени Ирачани примају социјалну помоћ у износу од 1.000 америчких долара што је, по Новаковићем ријечима, сасвим довољно за живот.

- Не крећем су пуно по трговачким центрима, али знам да су цијене далеко ниже него код нас. Наравно да је нафта најјефтинија, а буре од 50 литара кошта само 15 марака. Картон са 24 флаше воде по пола литра је двије, а паковање од осам сомуна, који се умјесто хљеба једе и Ираку, кошта само марку. Врхунске патике се могу купити за 40, а најмодернији "ајфон" је дупло јефтинији него у Бањалуци - истакао је Новаковић.

Полигамија

У Ираку је дозвољена полигамија, односно брак са више жена и сваки одрасли мушкарац може да има до четири супруге.

- Иако то можда и не изгледа лоше, јако је то тешко спровести у дјело. Наиме, уколико се одлучи за многоженство, мушкарац мора прихватити обавезу да ниједну од супруга не смије запоставити по било каквом питању. Њима је то нормално, а за наша схватања живота је смијешна ситуација. На почетку ми је то било мало чудно, а сада на све те ствари гледам као нешто што је нормална појава у Ираку - изјавио је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана