Звездан Терзић, генерални директор ФК Црвена звезда, за Глас Српске: Европа пегла милионски дуг

Игор Станишић
Звездан Терзић, генерални директор ФК Црвена звезда, за Глас Српске: Европа пегла милионски дуг

Бијељина - Фудбалери Црвене звезде играју сезону за памћење и сваком утакмицом помјерају границе рекорда. Лидери су на табели Суперлиге Србије, везали су 24 побједе и сада јуре рекорд лисабонске Бенфике, која је славила у 29 мечева заредом.

Генерални директор Звездан Терзић поносан је на остварене резултате за које сматра да су само почетак новог раздобља "црвено-бијелих".

- Лепо је побеђивати и обарати рекорде, али нисам толико оптерећен рекордом Бенфике из 1962. године. Треба ићи из утакмице у утакмицу, побеђивати и фокусирати се на наредног противника, а у нашем случају то је Војводина. Ништа друго нас не интересује сем победе у Новом Саду у суботу. Шампионска титула још није освојена и нећемо се опуштати док је не освојимо, а на добром смо путу - рекао је Терзић.

Нагласио је да су успјели испунити циљеве постављене прошле године.

- Морамо гледати много унапред и правити дугорочне планове. Прошле године на Скупштини клуба рекли смо да су пред нама три циља, освајање шампионске титуле, финансијска стабилизација уз смањење дуга те квалитетан рад у омладинској школи. Консолидовали смо се финансијски, у много смо бољој позицији, али далеко до тога да нема проблема. Омладинска школа мора да се подигне на виши ниво, да буде камен темељац за развој читавог клуба. Међутим, Звезда је оптерећена наслеђеним проблемима да не може да размишља дугорочно, али мораћемо - додао је Терзић.

Када је у питању инфраструктура, Београђани много заостају за европским клубовима.

- Нажалост, Звезда у последњих 15-20 година није улагала у инфраструктуру на прави начин, тако да данас морамо радити на том пољу, без обзира на то што имамо финансијске проблеме. Морамо улагати у вештачке терене, интернат за смештај играча, у рефлекторе за рад омладинске школе, у затворену салу где бисмо могли зими да тренирамо. За сада је Звезда кад је у питању инфраструктура потпуно огољена - казао је Терзић.

"Црвено-бијели" већ годинама нису учествовали у Лиги Европе, док је наступ у Лиги шампиона и даље сан.

- Знам да су европске утакмице највећа жеља армије навијача. Наш циљ је да у наредне три године бар једну сезону играмо у Лиги шампиона и Лиги Европе. Конкуренција је велика јер други клубови улажу много више од нас у играчки кадар и чека нас тежак пут, поготово јер имамо много слабији коефицијент од Партизана, што је резултат лоших сезона у периоду иза нас у еврокуповима. УЕФА је страховито подигла финансијске бонусе последњих година и учешће у Лиги Европе доноси сваком клубу шест и по милиона евра, док је учешће у Лиги шампиона 15,2 милиона евра, плус приход од ТВ права и улазница. Ако Звезда у наредне три сезоне барем једном уђе у Лигу шампиона или Лигу Европе, били бисмо на добром путу да се скроз стабилизујемо јер бисмо били на позитивној нули. Наследили смо 52 милиона дуга, а сада он износи 38. Уколико успемо у нашој намери, већ на јесен ће бити много мањи - рекао је Терзић.

Казао је да његов клуб не може, као клубови из Енглеске, да доведе неког милијардера који ће уложити новац.

- Одржати костур екипе у дужем периоду није реално и то је навијачко непрофесионално гледање. Приходи од трансфера играча су један од главних прихода Звезде која, ако не буде продавала играче, не може опстати. Увек ћемо бити принуђени да продајемо најбоље играче јер немамо инвестициони капитал са стране који може да убризга новац у клуб. Морамо умети да играче које доведемо буду квалитетнији, а јефтинији од ових које продајемо. Прошлог лета довели смо Мичела Доналда, Хуга Вијеиру, Луиса Ибањеза за џабе уз добре плате јер смо пробили све лимите које смо зацртали - рекао је Терзић.

Појаснио је да су исплатили дуговања страним играчима, због чега се поправила атмосфера и ситуација у клубу.

- Прошле године били смо спремни да играча платимо максимално 10.000 евра, а већ данас наше странце плаћамо 20.000 евра. Таквим платама не можемо довести квалитетне играче и победити неки Лудогорец, који своје најквалитетније играче плаћа по милион евра. Не можемо само да обилазимо наш музеј и будемо поносни на историју и она треба да буде путоказ јер је Звезда некада плаћала обештећења по милион, милион и по евра. Исплатили смо сва дуговања свим странцима и бившим играчима, а то се рефлектовало у једну позитивну причу и сада је много лакше довести играча у Црвену звезду него што је то био случај раније - истакао је Терзић.

О репрезентацији Србије.

- Жао ми је што се ово дешава, пре свега због играча који су одбили да играју. Зашто ти квалитетни индивидуалци нису уклопљени у добар систем немам одговор, јер нисам тамо присутан и не знам како сада функционише систем изнутра. Неке ствари су поремећене и не знам који су још играчи ушли у расправу са селектором, што не сме да се догађа ако постоји озбиљан фудбалски савез, пре свега што је шеф увек у праву - изјавио је Терзић.

Сарадња за Звијездом 09

Црвена звезда се налази на припремама у Етно-селу Станишићи покрај Бијељине.

- Импресиониран сам оним што сам видео. Посебно сам се изненадио великим бројем навијача на утакмици против Звијезде 09. Комплекс је од Београда удаљен сат и по вожње и задовољава стандарде где се могу одрадити праве припреме. Може се остварити озбиљна сарадња са људима који воде Звијезду 09, пре свега мислим на Бориса Станишића и Милана Чабрића, јер је нама потребна филијала у Републици Српској - рекао је Терзић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана