Vlade Đurović, iskusni košarkaški stručnjak: Ovo nije ekipa za velika djela

Ivan Dragičević
Vlade Đurović, iskusni košarkaški stručnjak: Ovo nije ekipa za velika djela

Beograd - Iskusni srpski košarkaški stručnjak Vlade Đurović smatra da je Španija apsolutni favorit za zlatnu medalju te da nijedna reprezentacija, uključujući Srbiju, ne može da je zaustavi na putu uspjeha.

"Furija" je demonstrirala silu, igra fenomenalno i djeluje kao prava kaznena ekspedicija. Srbija, ovakva oslabljena, ne izgleda ubjedljivo pa bivši šampion Jugoslavije na klupi Zadra i Šibenke (naknadno oduzeta titula) sumnja da "orlovi" mogu da se suprotstave aktuelnim evropskim šampionima.

- Nije ovo naša najbolja ekipa, nedostaje mnogo igrača. Fale nam oni koji prave razliku, Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica i Nikola Jokić, a i oni koji bi pomogli. Organizacija igre spala je na Stefana Jovića, a Bogdan Bogdanović se gubi u tome što mora da kreira. Borbeni su, ali nisu ekipa za velika dela. Španci su najbolji i niko ne može da im parira. Dometi Srbije zavise od toga protiv koga će igrati. Ukoliko bi naišli na "furiju", to bi bio kraj, a ako ih izbegnemo, možda možemo do bronze, što bi bio ogroman uspeh - rekao je Đurović za "Glas Srpske".

Srbija ne briljira, ali je pitanje da li je ovo maksimum ili ima prostora da se podigne nivo igre.

- Mislim da Srbija ne može bolje. Gledao sam sve pripremne mečeve, bio sam na Kopaoniku i video da odlično rade. Te susrete su igrali sjajno, ali nije isto kada se računaju bodovi. Sada odstoji pritisak, u glavi igrača je pitanje "šta ako promašim", tako da teško mogu bolje da odigraju. Nije ovo loš tim, recimo kad bi ponovo igrali sa Rusijom pobedili bi ih. Ni ostale ekipe se ne ističu - dodao je Đurović.

Jasno je da ova ekipa ima limit, ali je utisak da je odlično sa klupe vodi selektor Aleksandar Đorđević.

- Sale je napravio sjajnu atmosferu, što je najvažnije za ekipu. Bio je donekle pripremljen da neće moći da računa na neke igrače, ali ga je iznenadilo ovo sa Nikolom Kalinićem i još nekim momcima. Kalinić bi mnogo značio, ima samopouzdanje u svojoj dvorani, može da pogodi šut i značio bi u skoku. Đorđević poznaje ove igrače, zna koliko ko može i teško bi neki drugi trener napravio više - rekao je iskusni košarkaški stručnjak.

Bogdanović i Boban Marjanović su igrači od kojih se najviše očekuje na ovom Evrobasketu. Turci su konstantno uvlačili centra Detroita u "pik en rol" i kažnjavali ga na preuzimanju, a izostao je njegov napadački učinak.

- Boban mora više da pruži, kod mene bi imao veću minutažu, ali i kada je u igri ne proizvodi dovoljno poena. Ajde u duelu sa Kristapsom Porzingisom i nema prednost u visini, ali njega niko od ostalih rivala ne može da čuva pa zato mora da ima veću produkciju. Bogdanović se opteretio, jer zna da je lider i da mora preuzeti odgovornost. Svestan je s kim igra, a nije naučio na to. Pre, kada ga ne ide, mogao je da prepusti loptu Teodosiću pa će majstor da reši, a sada je drugačije. Ipak, dobro se nosi sa novom ulogom - rekao je Đurović.

Ovaj turnir karakteriše izostanak najboljih evropskih sudija zbog dobro poznatog rata Evrolige i FIBA. Treneri i igrači dižu glas na arbitražu, ima mnogo sumnjivih odluka, a o tome su govorili i iz reprezentacije Srbije.

- Hendikep je što najbolje sudije nisu na Evrobasketu, ali ni ovi arbitri nisu loši. Treneri znaju da oni dolaze iz druge grupe pa zato vrše pritisak, ali ne mogu da kažem da je suđenje loše - zaključio je Đurović.

Loš sistem turnira

Evropsko prvenstvo igraju 24 reprezentacije, a ranije je bilo govora da je kvalitet razvodnjen pa je činjenica da se izgubio kvalitet proširenjem.

- Ovde ima šest reprezentacija viška, u svakoj grupi odstoji autsajder i ne sviđa mi se ovaj sistem. Igra se u četiri zemlje kao odvojena takmičenja. Sve treba da bude na jednom mestu pa da se zvezde gledaju i osete. Bilo je mnogo otkaza, što je jedan od razloga lošijeg kvaliteta - smatra Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana