Веселин Вујовић: Орлови изгубили имиџ и рејтинг

Душан Репија
Веселин Вујовић: Орлови изгубили имиџ и рејтинг

Бањалука - Незахвално је коментарисати резултате рукометаша Србије, пре свега селектора Владана Матића, иначе мог бившег играча којег и ценим и волим, али је евидентно да нешто није у реду. Изгубили смо имиџ, рејтинг...

Рекао је ово прослављени српски рукометаш, а сада успјешан тренер Веселин Вујовић, који је боравио у Бањалуци и гледао хуманитарни меч између селекција Републике Српске и Србије. Затим је наставио да анализира игру и резултате "орлова".

- Одбрану 3-2-1 коју смо измислили и која нам је донела радости и добрих резултата више не играмо. Превише младих играча нам одлази у иностранство, нисмо исфабриковали ниједног лидера који ће у датом тренутку преузети одговорност. Све су то узроци оваквог резултата какав се десио у Чешкој. Необјашњиво је да се изгуби 12 разлике од репрезентације која чак не спада у прве двије групе по квалитету на светској листи - рекао је Вујовић.

Послије бродолома у Чешкој, Владан Матић је најавио оставку, а Вујовић тренутно себе не види на том мјесту.

- Имао сам период када је репрезентација Србије и Црне Горе проглашена за најбољу на свету када су кадети били прваци Европе, јуниори прваци света, а сениорска репрезентација заузела пето место на Светском првенству. По тим резултатима смо били први. Тада је дошло до распада државе, нови људи су дошли на чело савеза и за мене више није било места. Ни тада, а ни сада нисам био миљеник председника Велимира Марјановића и не верујем да ћу доћи на чело репрезентације док је он ту - нагласио је један од најбољих рукометаша свих времена.

Уз Вујовића, ни бивши селектор Србије Јовица Цветковић такође није у добрим односима са Марјановићем, па је све више оних који вјерују да РС Србије не ради добро свој посао.

- За то би требала дубља анализа стручног савета и људи који се баве тиме. Имам други правац и не бих се усудио да анализирам. Ако будете питали Марјановића он ће сигурно дати објашњење добрих и лоших страна, а са друге стране ако будете питали струку, она ће наћи да је можда он кривац. Мој став је да нешто треба мењати - рекао је Вујовић.

Српска рукометна лига већ годинама је на европским маргинама. Клубови ни у SEHA лиги не могу да направе солидне резултате, а Вујовић сматра да им ово такмичење неће донијети напредак док не постану конкурентни.

- Када српски клубови буди имали квалитетне саставе, који могу равноправно да се носе са клубовима из региона а не да су топовска храна, онда ће SEHA лига бити такмичење које може да помогне српском рукомету. Можда звучим као песимиста, али не видим да ће се то ускоро десити и не верујем да ће се рукомет у скоријем периоду вратити на место где је некада био - закључио је Вујовић.

Проблеми

Освојена сребрна медаља Србије у Београду на Европском првенству 2012. године подгријала је наду да ће се рукомет вратити тамо гдје је некад био.

- Мислим да је та медаља производ домаћег терена и еуфорије. Касније се показало да репрезентација нема роминг, односно да док напусти државу није довољно јака да игра са најбољим на свету, што је одраз проблема у којима је српски рукомет - рекао је Вујовић.

 

Катар

Послије Вардара и Ал Шабаба из Дубаија Вујовић ће од идуће сезоне водити новоформирани клуб у Катару, Катар Фондејшн, иначе главног спонзора фудбалског клуба Барселоне. Већ по имену намеће се закључак да је клуб врло амбициозан.

- Добио сам понуду коју нисам могао да одбијем. У процесу смо стварања екипе, па сам искористио прилику да дођем у Бањалуку и погледам играче које би евентуално могли да ангажујемо. Изузетно сам задовољан оним што сам видео, али ипак све зависи од менаџмента клуба - рекао је Вујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана