Leo Vesterman Plejmejker CSKA za Glas Srpske: Partizanovo mučenje teško mogu da podnesem

Ivan Dragičević
Leo Vesterman Plejmejker CSKA za Glas Srpske: Partizanovo mučenje teško mogu da podnesem

Moskva - Francuski plejmejker Leo Vesterman od ove sezone nastupa za CSKA i konačno je došao u priliku da ostvari jedan od svojih najvećih snova, a to je osvajanje Evrolige.

Ostavio je iza sebe tešku povredu koljena, možda se vratio i korak unazad prelaskom iz Partizana u Limož, ali ga je nova saradnja sa Duškom Vujoševićem i kasnije sa Šarunasom Jasikevičijusom vratila na ranije utaban put ka kremu evropske košarke. Moskovljani su i ove sezone među glavnim favoritima za osvajanje Evrolige pa je na Vestermanu i Serhiju Rodrigezu veliki teret minulog rada Miloša Teodosića i Arona Džeksona koji su napustili "armiju".

- Moj najveći san je da budem evroligaški šampion. CSKA je pravi klub za to, pritisak je veliki, ali sam srećan što sam ovdje. Dolazak u CSKA veliki je korak u mojoj karijeri, došao sam u odličnu organizaciju gdje je lako držati fokus na košarci. Igrači imaju odlične uslove, svi se brinu o nama i to su faktori koji organizaciju čine velikom - rekao je Vesterman za "Glas Srpske".

Poslije Vujoševića i Jasikevičijusa sada sarađuje sa još jednim sjajnim stručnjakom Dimitrisom Itudisom. Kada je pregovarao sa Moskovljanima, grčki trener mu je objasnio šta od njega očekuje.

- Itudis je jedan od najboljih evropskih trenera, suočen sa velikim pritiskom vrhunskih rezultata, radi odličan posao u CSKA. Nismo toliko dugo zajedno, jer sam se ekipi pridružio poslije EP, ali smo do sada razvili sasvim dobru konekciju. Dobro se osjećam u timu, komforno, i to je najviše zahvaljujući njemu. Pričali smo dosta o mojoj ulozi, jasno mi je na čemu sam i koji su moji zadaci. Ubacio me u sistem i sada je sve na meni - dodao je Vesterman.

Francuz je za dvije godine u Beogradu postao miljenik navijača Partizana baš kao i njegovi zemljaci Žofre Lovernj i Boris Dalo. Teška finansijska situacija omela je talentovanu generaciju da dostigne velike domete u Evropi.

- Baš sam na Evrobasketu pričao sa Bogdanom, Lučićem i Milosavljevićem, saglasni smo da bi igrali na Fajnal-foru Evrolige da smo ostali zajedno. Nažalost, nismo održali ekipu, ali se rado sjećam tog perioda. Ostvarili smo sjajan odnos, i dalje smo bliski i svi su mi sada veliki prijatelji. Ponosan sam kada vidim bivše saigrače, Partizanovu djecu, da igraju na najvišem nivou. Pomenuta trojica su sa Srbijom osvojila srebro na Evropskom prvenstvu, Davis Bertans je igrao odlično. Igra u NBA, baš kao i Lovernj, drago mi je zbog Bogdana što je ispunio svoj san, Milosavljević ima novi ugovor i zaista ih je lijepo vidjeti. Podržavam ih u svemu - rekao je Vesterman.

Kada je novi plej CSKA igrao u Partizanu bilo je mnogo finansijskih problema, a situacija se od tada samo pogoršala. Dugovi su se nagomilali, klub nema predsjednika i još jedna teška sezona očekuje "crno-bijele".

- Nije lako, konstantno pratim situaciju iz navijačkog ugla. Teško je gledati kako se muče, nadam se da će biti bolje u narednim godinama. Klub mora da ide korak po korak kako bi se vratio u evropski vrh, jer Partizan to zaslužuje zbog prebogate istorije i sjajnih navijača - kazao je Francuz.

U kontaktu je sa Vujoševićem iako imaju jezičkih poteškoća u komunikaciji.

- Čujemo se često, pričamo koliko je to moguće, malo ja nabadam srpski, on kaže koju riječ na engleskom. Dugujem mu mnogo, bio je jedan od razloga zašto sam došao u Partizan. Rad sa njim je dragocjeno iskustvo, koliko je dobar trener, toliko je dobar čovjek - rekao je Vesterman.

Neuspjeh na Evrobasketu

Francuska je na minulom Evrobasketu ispala u osmini finala od Njemačke, što je najlošiji rezultat ove selekcije u posljednje vrijeme.

- Otišao je Toni Parker, sa njim i Mikel Želabal i Floran Pjeturs, nedostajalo nam je nekoliko igrača i nismo to prebrodili. Nismo igrali kako je trebalo, imamo dobru generaciju, možemo da napravimo velike stvari, ali prvo moramo da radimo na sebi i oformimo jak kolektiv - objasnio je Vesterman.

Šaras kao mentor

Godina u Žalgirisu plejmejkerski mu je bila veoma značajna, jer je trener Šarunas Jasikevičijus obilježio epohu evropske košarke kao organizator igre.

- Šaras je odličan, imali smo dobar odnos i naučio me mnogo. Proveo sam samo jednu sezonu s njim, koristio sam svaki trening da učim od njega, a to je velika stvar za mene kao velikog fana Evrolige, jer sam odrastao gledajući ga - rekao je Vesterman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana