Зимују на корак од Исламске државе

Агенције
Зимују на корак од Исламске државе

Мосул - На три часа удаљености до Мосула, тренутно највећег бојног поља на свијету, туристи уживају у свјежем ваздуху и скијању.

Звучи невјероватно да неко жели да иде на зимовање у дио свијета у коме бјесни рат против Исламске државе, али заинтересованих има, као и агенција које организују пут.

На Халагурду, највишу планину у Ираку, може се организовано отићи преко туристичке агенције "Унтамед бордерс".

- За оне који су заинтересовани само за лијепу стазу, криглу пива и вечерњи одлазак у диско, ово скијалиште можда није баш најбоља опција - искрен је Џејмс Вилкокс, један од оснивача агенције.

Екипа ове туристичке агенције у јануару је окупила шест авантуриста и кренула на пут. У сјеверном Ираку, гдје се налази Халагурд који важи за ирачки Курдистан, провели су двије идиличне седмице скијајући предјелима који су мало познати западним туристима.

Агенција "Untamed borders" организује управо таква путовања. Дестинације које они нуде углавном се налазе у земљама које се сматрају несигурним, попут Сомалије и Узбекистана. За оне који су заинтересовани, Вилкокс и његов тим наглашавају да имају много искуства у организовању таквих путовања.

Конкретно, пут у Ирак предводио је туристички водич који је претходно водио скијаше на туре по Авганистану. Цијена зимовања на Халагурду ове зиме износила је 2.400 долара за 10 дана, а укључен је и превоз авионом.

Како се скијашка сезона ближи крају, они који буду пожељели да се отисну на једну такву авантуру мораће да сачекају сљедећу годину и добро размисле, јер скијање на корак од Исламске државе подразумијева да туристи морају и те како да пазе на минска поља која се налазе готово на сваком кораку, а неће моћи да очекују велику помоћ локалаца.

Управо због тога и Мајк Хинкли, један од шесторице храбрих, био је резервисан према скијању на таквом мјесту. Иако је, како каже, био сасвим свјестан опасности и ризика, жеља да скија на мјесту гдје дословно нико није скијао за њега је била јача од страха. Посебан утисак на њега оставила је чињеница да су чак и телевизијске екипе долазиле да их сниме, а да су им се људи невјероватно обрадовали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана