Zimuju na korak od Islamske države

Agencije
Zimuju na korak od Islamske države

Mosul - Na tri časa udaljenosti do Mosula, trenutno najvećeg bojnog polja na svijetu, turisti uživaju u svježem vazduhu i skijanju.

Zvuči nevjerovatno da neko želi da ide na zimovanje u dio svijeta u kome bjesni rat protiv Islamske države, ali zainteresovanih ima, kao i agencija koje organizuju put.

Na Halagurdu, najvišu planinu u Iraku, može se organizovano otići preko turističke agencije "Untamed borders".

- Za one koji su zainteresovani samo za lijepu stazu, kriglu piva i večernji odlazak u disko, ovo skijalište možda nije baš najbolja opcija - iskren je Džejms Vilkoks, jedan od osnivača agencije.

Ekipa ove turističke agencije u januaru je okupila šest avanturista i krenula na put. U sjevernom Iraku, gdje se nalazi Halagurd koji važi za irački Kurdistan, proveli su dvije idilične sedmice skijajući predjelima koji su malo poznati zapadnim turistima.

Agencija "Untamed borders" organizuje upravo takva putovanja. Destinacije koje oni nude uglavnom se nalaze u zemljama koje se smatraju nesigurnim, poput Somalije i Uzbekistana. Za one koji su zainteresovani, Vilkoks i njegov tim naglašavaju da imaju mnogo iskustva u organizovanju takvih putovanja.

Konkretno, put u Irak predvodio je turistički vodič koji je prethodno vodio skijaše na ture po Avganistanu. Cijena zimovanja na Halagurdu ove zime iznosila je 2.400 dolara za 10 dana, a uključen je i prevoz avionom.

Kako se skijaška sezona bliži kraju, oni koji budu poželjeli da se otisnu na jednu takvu avanturu moraće da sačekaju sljedeću godinu i dobro razmisle, jer skijanje na korak od Islamske države podrazumijeva da turisti moraju i te kako da paze na minska polja koja se nalaze gotovo na svakom koraku, a neće moći da očekuju veliku pomoć lokalaca.

Upravo zbog toga i Majk Hinkli, jedan od šestorice hrabrih, bio je rezervisan prema skijanju na takvom mjestu. Iako je, kako kaže, bio sasvim svjestan opasnosti i rizika, želja da skija na mjestu gdje doslovno niko nije skijao za njega je bila jača od straha. Poseban utisak na njega ostavila je činjenica da su čak i televizijske ekipe dolazile da ih snime, a da su im se ljudi nevjerovatno obradovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana