Trapavi lideri lete sa stepenica

Agencije
Trapavi lideri lete sa stepenica

Vašington - Iako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama najmoćniji čovjek na svijetu, sudeći po najnovijem snimku, koji kruži internetom, on je i među najtrapavijim liderima svijeta.

Do nesreće je umalo došlo juče kada je Obama promašio stepenik dok je silazio iz predsjedničkog aviona. Na svu sreću, ostao je priseban pa se sa obje ruke pridržao za ogradu, uspostavio ravnotežu i nastavio da silazi kao da se ništa nije desilo. Ispred aviona se pozdravio sa oficirima koji su ga dočekali, sjeo u svoju limuzinu i otišao u Bijelu kuću.

Samo mjesec ranije sličan incident dogodio se i predsjedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu, koji je, za razliku od Obame, pao niz stepenice s podijuma sa kojeg se prethodno obratio svojim pristalicama.

Mugabe (90) je očigledno promašio stepenik i pao silazeći s govornice postavljene na aerodromu. Mugabeu su odmah pritrčali članovi pratnje, pomogli mu da ustane i ispratili ga do limuzine.

Svjedoci koji su novinare obavijestili o ovom događaju nisu željeli da se predstave iz bezbjednosnih razloga, a bezbjednosne službe zatražile su od fotografa koji su uspjeli da slikaju incident, da fotografije izbrišu.

Početkom godine isto je prošla i danski premijer Hele Torning-Šmit, koja je pala na stepenicama Jelisejske palate prilikom posjete Parizu zbog učešća na Maršu solidarnosti sa žrtvama terorističkog napada u tom gradu.

Da napuštanje Jelisejske palate nije baš uvijek jednostavno osjetila je Torning-Šmit na svojoj koži, tačnije na nogama. Ona je iskrivila zglob i pala izlazeći sa svojim saradnicima poslije Marša solidarnosti u Parizu. Na svu sreću, prošla je bez ikakvih povreda.

Bivši američki državni sekretar Hilari Klinton spotakla se na stepenicama kada se 2011. godine ukrcavala na avion u Jemenu. Pri ukrcavanju u letjelicu okrenula se da pozdravi prisutne zvaničnike mašući im. Međutim, kada je krenula u avion spotakla se i pala. Jedan član posade je brzo ugasio svjetlo da se ne bi vidjelo kako je podižu. Ovo nije prvi put da je bivši državni sekretar SAD imala nezgodu ovake vrste. Nešto slično joj se desilo 2009. godine kada se penjala u Bijelu kuću i tom prilikom je polomila lakat.

Poznat je i pad Fidela Kastra tokom jedne ceremonije u Santa Klari u oktobru 2004. godine kada je pao silazeći niz niske stepenice. Pad je bio prilično nezgodan i polomio je lijevo koljeno i desnu ruku, nakon čega je uslijedila tročasovna operacija. Kastro nije htio da uzme anestetik, jer je htio da nastavi sa državnim dužnostima.

Papa Benedikt Šesnaesti je 2009. godine morao ići na operaciju ručnog zgloba kada je pao u svom odmaralištu u sobi gdje je bio na odmoru u selu Le Komb u dolini Aosta. Bivši papa se okliznuo u kadi, pri čemu je povrijedio zglob. Odmah je odveden u bolnicu gdje je operisan da bi bila sanirana fraktura zgloba. Nesreća se desila u planinskoj kući koju pape koriste za odmor i koja gleda na najviši vrh Alpa, Monblan.

Pad u rijeku

Gradonačelnik Londona Boris Džonson je doživio nelagodnost kada je pao u rijeku Pul tokom čišćenja njene obale. On se tokom ljeta 2009. godine pridružio lokalnim dobrovoljcima da očiste obalu manje rijeke u blizini grada Levišam. U jednom trenutku okliznuo se u upao do grudi u vodu, ali brzo su mu prišli volonteri i uz pomoć štapa ga izvukli. Gradonačelnik je takođe tokom Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine ostao zaglavljen na žici na kojoj je promovisao Igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana