Поданици вукли султанове златне кочије у част 50. годишњице доласка на власт

Агенције
Поданици вукли султанове златне кочије у част 50. годишњице доласка на власт

Бандар Сери Бегаван - Моћни брунејски султан Хасанал Болкиах прославио је 50. годишњицу доласка на власт у тој нафтом богатој државици на југоистоку Азије возећи се у позлаћеној кочији и традиционалном свечаношћу у својој великој палати.

Десетине хиљада људи који су изашли на улице престонице Бандар Сери Бегавана махали су заставама султаната и мобилним телефонима снимали поворку султана Хасанала (71), једног од најбогатијих људи на свијету који је са супругом сједио у краљевској кочији коју је вукло више десетина његових поданика.

Оркестри народне музике учествовали су у свечаној поворци која је означила врхунац двоседмичног славља у част другог најстаријег краља на дужности на свијету, након енглеске краљице Елизабете Друге.

Након очеве абдикације 1967. Хасанал Болкиах суверено влада у тој тропској земљи на Малајском полуострву, на сјеверу острва Борнеа, који има богате залихе нафте и гаса.
Султан, мултимилијардер, власник је, између осталог, хотелског ланца "Дорчестер Колекшен" у чијем су саставу париски "Плаза Атене" и угледни хотели у Лондону, Милану и Риму, те "Бел Ер" и "Беверли Хилс" у Лос Анђелесу.

Његову 50-годишњу владавину обиљежиле су контроверзе, послије увођење шеријата 2014. године због чега су се широм свијета чули позиви на бојкот хотела које су у његовом власништву. Султанова палата са златном куполом, у којој је одржано славље поводом јубилеја, највећа је палата на свијету и има готово 1.800 соба, гаражу за стотинак аутомобила и стаје за коње.

Гости

Прослава ће се наставити и данас, када се очекује долазак челника земаља југоисточне Азије и Блиског истока, међу којима лидерке Мјанмара Аунг Сан Су Ћи и предсједника Филипина Родригеа Дутертеа.

Славље поводом пола вијека владавине султана Хасанала ријетка је прилика за забаву око 400.000 становника Брунеја, гдје ноћни живот готово не постоји и гдје је забрањена конзумација алкохола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана