Od prašume do vulkanskog ostrva

PRIREDIO: Milenko Kindl
Od prašume do vulkanskog ostrva

Tokom 2012. biće proglašeno sedam novih svjetskih čuda prirode, a među preliminarnim pobjednicima nalazi se i Amazonska prašuma, poznata kao područje sa najvećom bioraznolikošću na svijetu koje u sebi skriva i mnoga domorodačka plemena.

Takmičenje za sedam novih svjetskih čuda počelo je još 2007. u organizaciji švajcarske fondacije "New7Wonders", a moglo se glasati za atrakcije prirode u 15 različitih kategorija, prenose agencije.

Poslije četiri godine takmičenja, sa više od 100 miliona glasova iz cijelog svijeta, među 28 finalista izabrano je sedam novih svjetskih čuda prirode.

Rezultati glasanja objavljeni su 11. novembra 2011. u 11.11 časova, a glasanje širom svijeta sada se provjerava, obračunava i verifikuje.

Pored najveće svjetske prašume - koja zauzima oko trećinu Južne Amerike oko rijeke Amazon kroz devet država, najvećim dijelom u Brazilu, među novim atrakcijama prirode nalazi se i zaliv Ha Long u Vijetnamu, koji se sastoji od 1.960 ostrva.

More je oblikovalo niz kupastih vrhova i tornjeva koji imaju oštre litice, a osim ostrva u Ha Longu brojna su i jezera i pećine.

Zaliv uključuje i 14 endemskih biljnih i 60 životinjskih vrsta.

Na listi novih svjetskih čuda našli su se i Iguazu slapovi - vodopadi na istoimenoj rijeci između Brazila i Argentine.

Iguazu vodopadi dijele rijeku na gornji i donji tok, a imaju status svjetske baštine.

Smatraju se najspektakularnijim vodopadima na svijetu, a sastoje se od 275 slapova visine do 70 metara i dužine 2,7 kilometara.

Vulkansko ostrvo Đeju, u Tihom okeanu, nalazi se u Korejskom tjesnacu, a ujedno je i najveće u Južnoj Koreji.

Na ostrvu se nalazi uspavani vulkan Halasan koji čini 360 sitnih satelitskih vulkana, a njegova posljednja aktivnost zabilježena je prije 800 godina.

Na vrhu vulkana nalazi se krater sa jezerom, a značajni su i mnogobrojni tuneli kojima je nekada tekla lava, a koji su danas prazne pećine.

Glasači iz cijelog svijeta za novo čudo prirode izabrali su i nacionalni park Komodo u Indoneziji koji obuhvata tri veća ostrva - Komodo, Rinca i Padar i još 26 manjih.

Ostrva su većinom vulkanskog porijekla, a visina im je do 735 metara i ispresijecana su padinama zelenila sa bijelim pješčanim plažama i morem u kome rastu korali.

U ovom nacionalnom parku živi najpoznatiji i najveći svjetski gušter - Komodo zmaj.

Među novim atrakcijama našla se i podzemna rijeka Puerto Prinsesa na Filipinima - u čijem je bogatom biljnom i životinjskom svijetu utvrđeno 800 vrsta biljaka iz 100 porodica, među kojima je i nekoliko vrsta kaktusa i 295 vrsta drveća.

U Nacionalnom parku živi 95 vrsta ptica, od kojih je 15 endemskih.

Ravna planina

Po preliminarnim rezultatima, sedmo svjetsko čudo je planina Tejbl (Ravna planina) u Južnoj Africi koja je specifična, jer umjesto planinskih vrhova uglavnom ima ravnu ploču nastalu erozijom tokom miliona godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana