Од прашуме до вулканског острва

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл
Од прашуме до вулканског острва

Током 2012. биће проглашено седам нових свјетских чуда природе, а међу прелиминарним побједницима налази се и Aмазонска прашума, позната као подручје са највећом биоразноликошћу на свијету које у себи скрива и многа домородачка племена.

Такмичење за седам нових свјетских чуда почело је још 2007. у организацији швајцарске фондације "New7Wonders", а могло се гласати за атракције природе у 15 различитих категорија, преносе агенције.

Послије четири године такмичења, са више од 100 милиона гласова из цијелог свијета, међу 28 финалиста изабрано је седам нових свјетских чуда природе.

Резултати гласања објављени су 11. новембра 2011. у 11.11 часова, а гласање широм свијета сада се провјерава, обрачунава и верификује.

Поред највеће свјетске прашуме - која заузима око трећину Јужне Aмерике око ријеке Aмазон кроз девет држава, највећим дијелом у Бразилу, међу новим атракцијама природе налази се и залив Ха Лонг у Вијетнаму, који се састоји од 1.960 острва.

Море је обликовало низ купастих врхова и торњева који имају оштре литице, а осим острва у Ха Лонгу бројна су и језера и пећине.

Залив укључује и 14 ендемских биљних и 60 животињских врста.

На листи нових свјетских чуда нашли су се и Игуазу слапови - водопади на истоименој ријеци између Бразила и Aргентине.

Игуазу водопади дијеле ријеку на горњи и доњи ток, а имају статус свјетске баштине.

Сматрају се најспектакуларнијим водопадима на свијету, а састоје се од 275 слапова висине до 70 метара и дужине 2,7 километара.

Вулканско острво Ђеју, у Тихом океану, налази се у Корејском тјеснацу, а уједно је и највеће у Јужној Кореји.

На острву се налази успавани вулкан Халасан који чини 360 ситних сателитских вулкана, а његова посљедња активност забиљежена је прије 800 година.

На врху вулкана налази се кратер са језером, а значајни су и многобројни тунели којима је некада текла лава, а који су данас празне пећине.

Гласачи из цијелог свијета за ново чудо природе изабрали су и национални парк Комодо у Индонезији који обухвата три већа острва - Комодо, Ринца и Падар и још 26 мањих.

Острва су већином вулканског поријекла, а висина им је до 735 метара и испресијецана су падинама зеленила са бијелим пјешчаним плажама и морем у коме расту корали.

У овом националном парку живи најпознатији и највећи свјетски гуштер - Комодо змај.

Међу новим атракцијама нашла се и подземна ријека Пуерто Принсеса на Филипинима - у чијем је богатом биљном и животињском свијету утврђено 800 врста биљака из 100 породица, међу којима је и неколико врста кактуса и 295 врста дрвећа.

У Националном парку живи 95 врста птица, од којих је 15 ендемских.

Равна планина

По прелиминарним резултатима, седмо свјетско чудо је планина Тејбл (Равна планина) у Јужној Aфрици која је специфична, јер умјесто планинских врхова углавном има равну плочу насталу ерозијом током милиона година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана