Od Pepeljuge do kraljice ekrana

Priredio: Boris Đurić
Od Pepeljuge do kraljice ekrana

Peking - Prva na listi najbogatijih Kineskinja koje su same stvorile svoje bogatstvo je "kraljica ekrana" Zou Kunfei, a teška je 7,8 milijardi dolara, objavio je istraživački institut Hurun.

Ona je osnivač "Lens tehnolodži", kompanije za proizvodnju stakla osjetljivih na dodir. Do marta ove godine, kada je kompanija izlistana na berzi, niko nije obraćao pažnju na ovu uspješnu Kineskinju. Žene preduzetnice u Kini imaju jednu izuzetnu osobinu istrajnost.

Zou je to shvatila još dok je bila dijete. Njena majka je umrla kada je Zou imala pet godina da bi kasnije otac izgubio osjećaj u rukama i gotovo je ostao slijep nakon saobraćajne nesreće. Ne samo da je Zou morala putovati 20 kilometara od škole i nazad već je morala kuvati za svog oca, hraniti svinje i kokoši i sakupljati ogrev u obližnjoj šumi. Bila je mršava i nekada joj se znalo desiti da padne noseći drva.

Hrabrost i odrešitost koju je stekla u djetinjstvu mnogo joj je pomogla u poslovnom životu. Očeva znatiželja za inovacijama takođe su ostavili pečat na njen život i smatra ih ključnim stvarima za njen uspjeh.

On joj je često ponavljao poznatu kinesku uzrečicu - ako si siromašan, pa čak ako i živiš u centru, niko te ne zna. Ako si bogat, možeš živjeti na udaljenoj planini i ljudi će te posjećivati. To ju je navelo da promijeni život.

Sa 17 godina otišla je u južnjački grad Šenzen da radi i već sa 23 godine je započela biznis iznajmljivanja kuća u malom ribarskom mjestu u blizini Šenzena. Kasnije je počela proizvoditi staklo za proizvođače satova. Bilo je mnogo trenutaka kada je htjela odustati ali nekako je istrajavala.

- Željela sam uraditi neke stvari dok sam mlada i razviti bolju tehnologiju za moju radionicu  - kaže Zou.

Uporedo radeći u radionici Zou je studirala na univerzitetu Šenzen gdje je naučila sasvim nove tehnologije u pravljenju stakla za satove. Kada je 1997. godine počela azijska finansijska kriza ona je posjetila proizvođače koji su joj dugovali i umjesto duga  uzimala je njihovu opremu. Tako je vremenom sastavila čitavu proizvodnu liniju za procesuiranje tehničkog stakla.

Vodeći proizvođač mobilnih telefona u Kini 2001. godine tražio je od nje da napravi staklo za njihove proizvode što ju je učinilo milionerom. Ipak, ona je htjela više s obzirom na odlično znanje o proizvodnji stakla za satove i telefone. Kada se "Motorola" pripremala da lansira svoj telefon V3 ograničene serije naišli su na problem sa kvalitetom stakla koje im je pravila jedna japanska firma. Zou i njen razvojni tim su tri dana i noći eksperimentisali sa temperaturom, koncentracijom materijala i vremenom odziva da bi mogli američkoj kompaniji ponuditi svoju verziju stakla. Ispostavilo se da je njihova verzija bila odlična i uskoro su joj se počele javljati druge telekomunikacione kompanije. Veliki uspjeh je doživjela kada je "Epl" počeo proizvodnju "ajfona" za kojeg je Zou obezbjeđuje staklo osjetljivo na dodir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana