Magarci nose poruke Hamasa

Boris Đurić
Magarci nose poruke Hamasa

Kada je Hamas nedavno prekinuo privremeno primirje i obnovio raketne napade na Izrael, pokazalo se da je njegovo vojno krilo sposobno da na vrijeme šalje poruke svojim vojnicima na terenu uprkos velikoj šteti koju je ta organizacija pretrpjela.

Palestinci su čak tvrdili da su izgubili kontakt sa svojim borcima. Međutim, nije bilo tako.

- Za razliku od ostalih organizacija iz tog regiona, Hamas nema komunikacionu mrežu sa optičkim vlaknima -  objašnjava ekspert za obavještajne službe Šlomo Šapiro, koji se nalazi na čelu katedre za političke nauke pri Univerzitetu "Bar Ilan".

Hamas prenosi poruke na relativno kratku udaljenost.

- Upravo u tome leži njihova prednost. Udaljenost između bolnice Šifa u Gazi, gdje je smješteno vođstvo Hamasa, i granice iznosi samo nekoliko kilometara. Zato je uobičajen način prenošenja poruka putem glasnika koji voze motocikle ili jašu magarce. Palestinci nisu pravili nezavisnu mrežu kojom bi povjerljive informacije i poruke slali žičanim putem - kazao je Šapiro.

To predstavlja priličnu prepreku za obavještajce izraelske vojske jer ne mogu koristiti veoma napredne tehnologije da bi pratili komunikacije Palestinaca.

Ipak, i pored toga Izraelci su uspješni u sprečavanju aktivnosti palestinskih militanata.

Da bi zaobišli tehničku nadmoć Izraela, neke poruke Hamasa se šifruju i emituju putem radio i televizijskih stanica.

- Radio voditelji dobijaju tekst u kojem se nalazi skriveno značenje. Postoje i slučajevi kada se od njih traži da puste određenu pjesmu kojom se daje signal palestinskim militantima na sjeveru pojasa Gaze da opale tri baraža vatre u centralni dio Izraela - kaže ekspert za diplomatiju i strategiju iz izraelskog centra "Herzlija" Barak Ben Zur, koji je ranije radio u glavnoj izraelskoj bezbjednosnoj agenciji.

On vjeruje da organizacije kao što je Hamas ne mogu dugo kriti svoje planove i aktivnosti.

- Moć sistema za sakupljanje obavještajnih podataka, kao što je slučaj sa Izraelom, toliko je velika da je nemoguće da mnoge stvari budu skrivene dugo vremena - objašnjava on.

Dodaje da Hamas više nije grupa od nekoliko stotina članova nego organizacija koja broji od 15.000 do 20.000 ljudi, u kojoj se uvijek nađe neko ko će "pustiti" informacije. Ben Zur kaže da je moguće da su palestinske grupe odabrale primitivne načine komuniciranja nakon otkrića američkog zviždača Edvadra Snoudena o sposobnosti zapadnih obavještajnih službi.

- Njegova otkrića su sigurno mnogima otvorila oči o tehnološkim mogućnostima američkih i britanskih obavještajaca. Sada se vjeruje da Izrael ubrzano stiče takve mogućnosti - kaže on.

Ipak, kako postoji mogućnost nastavka konflikta, dolazi do slabljenja discipline. U organizaciji kao što je Hamas sprovođenje totalne discipline je nemoguće.

U zadnje vrijeme pojavljuju se mišljenja da se Izrael suviše oslanja na tehnološka dostignuća i da su zanemarili ljudski faktor. Izrael se godinama oslanjao na veliki broj špijuna koji su iz palestinskih teritorija slali vrijedne informacije.

Kada je Hamas došao na vlast 2007. godine, postavio je sebi kao glavni cilj hvatanje ljudi koji sarađuju sa Izraelom.

- Niko tačno ne zna koliko proizraelskih agenata djeluje na palestinskoj teritoriji - pisao je 2013. godine Adnan Abu, stručnjak popularnog američkog portala "Al Monitor".

Ni palestinske ni­ izraelske vlasti nisu saopštile koliko ima tajnih agenata Izraela u Palestini, ali pretpostavlja se da ih ima oko 10.000.

Strah od špijuna

Stanovnici Gaze šapuću o postojanju špijuna i ne vjeruju bilo kojem strancu koji postavi pogrešno pitanje ili se susretne s borcima i njihovim porodicama. Danas ova tajna sila špijuna i agenata predstavlja jedno od najvećih oružja Izraela.

- Hamas je, jednostavno, u panici jer misli da su izraelski špijuni prodrli u organizaciju - rekao je jedan neimenovani izraelski oficir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana