Krejg Rajt: Stvorio sam bitkoin, ali neću slavu i bogatstvo

Agencije
Krejg Rajt: Stvorio sam bitkoin, ali neću slavu i bogatstvo

Kanbera - Australijski preduzetnik Krejg Rajt objavio je da je on tvorac virtuelne valute bitkoin i svoju tvrdnju potkrijepio validnom dokumentacijom.

Srušivši konačno dugogodišnja nagađanja u vezi s tim ko je tvorac bitkoina, Rajt je istakao da to nije bio njegov izbor i da je primoran da to uradi uprkos svojim željama.

Njegovim priznanjem stavljena je tačka na nagađanje o tome ko je izmislio ovu kriptovalutu i konačno je svijetu poznat pravi identitet misterioznog Satošija Nakamota - pseudonima koje se krilo iza bitkoina.

Rajt je kontaktirao sa britanskim javnim servisom Bi-Bi-Si i listom "Ekonomist" i priložio tehničku dokumentaciju da bi dokazao da je on otac btikoina. Njegove tvrdnje potvrdili su i istaknuti članovi Bitkoin zajednice. Rajt je i ranije dovođen u vezu s bitkoinom, čak je nakon pisanja američkih medija prošle godine policija pretresla njegov stan, ali tada nije dokazano da je imao veze s bitkoinom.

- Nisam uradio ovo zato što sam to želio, ovo nije bio moj izbor. Stvarno ne želim da budem zaštitno lice bitkoina. Želim samo da radim, želim samo da nastavim da se bavim onim što želim. Ne želim novac, ne želim slavu, ni divljenje. Želim da me svi ostave na miru - rekao je Rajt.

Novinari su Rajta doveli u vezu s bitkoinom prošle godine na jednoj konferenciji o bitkoinu na kojoj se predstavio kao istraživač. Njegova istraživanja, međutim, nisu bila nikome poznata. Nakon kraćeg razgovora naslutili su da upravo on stoji iza pseudonima Nakamoto. Kasnije su otkriveni neki njegovi zapisi i i-mejlovi, ali do sada nije bilo njegovog priznanja da je tvorac bitkoina.

Vjeruje se da je Satoši Nakamoto od nastanka valute prikupio oko milion bitkoina čija je trenutna vrijednost oko 450 miliona dolara.

Ipak, neki mediji poput "Ekonomista" sumnjaju da je Rajt zaista izmislio bitkoin.

- Rajt može biti Nakomoto, ali i dalje ostaju otvorena važna pitanja. Naš zaključak je da nikada neće biti do kraja utvrđeno ko je pravi tvorac bitkoina - objavio je "Ekonomist" navodeći da je on postao mnogo veći od Nakamota.

Šta je bitkoin

Bitkoin je digitalna i globalna valuta, a stvorena je 2009. godine.

Bitkoini se stvaraju tokom vremena od strane korisnika bitkoin mreže umjesto od strane centralne banke kao u slučaju standardnih valuta. To znači da je bitkoin "nepouzdan" i korisnici ne moraju da vjeruju u bilo kakav veći autoritet, čak ni međusobno, kako bi njihov novac bio siguran. To takođe znači da i ne postoji organizacija koja štiti korisnike bitkoina i njegovi korisnici sami odgovaraju za svoje gubitke. Bitkoin nazivaju kriptovaluta, jer je sistem zaštićen matematikom, odnosno kriptografijom umjesto od strane centralnog organa.

Proširenje korišćenja bitkoina omogućava anonimno plaćanje na internetu i ono raste svake godine. Prihvatili su ga ne samo potrošači, već i mnoge kompanije koje žele da iskoriste prednosti bitkoina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana