Хонгконг најскупљи, Сарајево на 195. мјесту

Танјуг
Хонгконг најскупљи, Сарајево на 195. мјесту

Њујорк - Хонгконг је претекао Луанду и постао најскупљи град на свијету за становништво које не живи стално у њему, а на листи 209 градова нашло се и Сарајево, које је заузело 195. позицију.

Годишње истраживање америчке консалтинг компаније "Мерсер" показало је да се иза Сарајева налазе Алмати (Казахстан), Монтереј, Тбилиси, Скопље, Лусака, Габороне (Боцвана), Карачи (Пакистан), Тунис, Минск, Јоханесбург, Блентајр (Малави), Бишкек (Киргизија), Кејп Таун (Јужноафричка Република) и Виндхук (Намибија).

Послије три узастопне године на челној позицији на "Мерсеровој" листи креираној по трошковима живота, престоницу Анголе је потиснула азијска метропола, чему је значајно допринијело јачање хонкошког долара.

Истраживањем је обухваћена упоредна анализа цијене више од 200 производа и услуга у више од 200 градова свијета. На листи се налазе трошкови становања, хране, превоза, одјеће, кућних потрепштина, забаве... Референтна јединица за поређење цијена је Њујорк, а кретање вриједности националних валута се мјери према долару, који је значајно апрецирао у протеклих годину. Хонконшки долар је везан за америчку "зелену" новчаницу, па је доживио исту судбину.

- Генерално говорећи, цијене су остале стабилне широм свијета - изјавио је Бруно Рокемон из компаније "Мерсер".

Он је успон или пад градова на ранг-листи приписао углавном флуктуацијама девизних курсева. Снажан јен је погурао Токио за шест мјеста навише, што је јапанску престоницу позиционирало као пету најскупљу дестинацију на свијету за живот нерезидената. Трошкови живота у неколико америчких градова такође су порасли на крилима јаког долара, али се ипак прва метропола из САД нашла тек на 11. мјесту гдје је сврстан Њујорк.

Насупрот томе, градови у земљама чије су валуте депрецирале постали су повољнији за живот досељеника. Москва је забиљежила највеће топљење цијена, што је утицало на то да се главни град Русије спусти са 17. позиције најскупљег града за странце у свијету на 67. мјесто.

Иза другопласиране Луанде нашао се швајцарски Цирих, док је Сингапур заузео четврто мјесто. У топ десет су још Киншаса, Шангај, Женева, Нџамена и Пекинг. На самом зачељу листе 209 градова налази се главни град Намибије - Виндхук.

Десет најскупљих градова

Хонгконг (Хонгконг)

Луанда (Ангола)

Цирих (Швајцарска)

Сингапур (Сингапур)

Токио (Јапан)

Киншаса (ДР Конго)

Шангај (Кина)

Женева (Швајцарска)

Нџамена (Чад)

Пекинг (Кина)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана