Ђаво у тијелу тинејџера

Lemonde.fr
Ђаво у тијелу тинејџера

Када је причао како је мучио моју унуку дјеловало је као да сам ђаво прича из њега. Увијек се запитате шта га је навело да учини нешто такво, јер у њему није било ничега. Сви у судници су плакали, чак и чланови пороте. Али не и он, рекла Марин

Срамота и очај. Биле су то прве ријечи које је Софи Мулинас рекла француским новинарима након три године ћутања од када је њен син Матију починио ужасан злочин у француском граду Шамбон Сур Лињон. Он је у новембру 2011. године са 16 година силовао, убио и запалио своју школску другарицу Ањес Марин. Он се ни данас не каје за своје дјело и говори да би урадио сличну ствар да га пусте из затвора.

- Нисам причала због срамоте. Срамота и очај су ме уништили - каже Софи док узима таблете против депресије.

Мулинасови имају троје дјеце и Матију им је прво дијете. Матију је почео да прича врло рано. Био је веома радознао и пажљиво је бирао ријечи. Када је требало да крене у школу психолози су упозорили родитеље да дијете има проблема. Дијагностикована му је дислексија и диспраксија и сви су говорили да ће на крају бити добро, да је паметан и да може ићи у школу. Нико није примијетио било који ментални поремећај, чак ни његова бака, ни дјед који су раније радили као техничари на локалној психијатрији.

- У реалности они су покушавали да га прилагоде околини, али је то мало ко разумијевао. Осим можда Матијуа, који је почео да осјећа раст ужасавајућег зла у себи. Са довољно туторства успјешно је завршио основну школу и кренуо је у средњу школу. Његови родитељи су често ишли на спавање мислећи да је најгоре прошло и да је све у реду. Али то се све срушило са првим силовањем које је починио над колегиницом из школе.

Породица се спремала да иде на одмор када је стигла полиција. Питала су Матијуа гдје је нож којим је пријетио жртви. Одговорио им је да је у кухињској ладици. А вибратор којим је силовао дјевојку? Вратио га је у родитељску собу. Полиција га је тада одвела и живот породице Мулинас се распао. Ипак, родитељи нису озбиљно схватили чин свог сина, јер су били убијеђени да се то десило због пијанчења и конзумирања марихуане са пријатељима дан раније. Ни професионалци за малољетнике нису сувише озбиљно схватали његово понашање. Психијатри, чије је вјештачење наручио суд, дали су мишљење да се може пустити на слободу.

- Мислимо да ова особа није опасна - написао је доктор Клод Ежесвив у свом извјештају. Доктор је чак позвао оца и рекао му "да одузме све видео-игре и марихуану и да ће све бити у реду". Али ситуација са њим уопште није била у реду. Чим је изашао из притвора након четири мјесеца кренуо је у другу школу и затим се десила трагедија.

У новој школи Севеној он је почео да се дружи са Ањес Марин и једном приликом намамио ју је у шуму поред школе наговарајући је да иду тражити халуциногене печурке. Дубоко у шуми тинејџер је спровео свој план, који је дуго ковао: да је силује, понизи, убије да га не би могла оптужити и да је на крају запали да нико не пронађе доказе.

Оно што је Матију рекао на суђење оставило је све запањеним. Бака убијене дјевојчице Соланж Марин још осјећа језу када се сјети његовог признања.

- Било је то као у Дантеовој причи о паклу. Начин на који је причао, без исказивања имало саосјећања, било је ужасно. Мучио ју је неких сат времена. Рекао је да то уопште није урадио ради сопственог задовољства, већ једноставно да повриједи, понизи и уништи. Када је причао како је мучио моју унуку дјеловало је као да сам ђаво прича из њега. Увијек се запитате шта га је навело да учини нешто такво, јер у њему није било ничега. Сви у судници су плакали, чак и чланови пороте. Али не и он. Читава атмосфера је била некако луђачка и ужасавајућа - казала је. Судски психолог је рекао да се у његовој души налази стална зима. Након хапшења он је жалио само за једном једином ствари - што је дозволио да га ухвате.

- Ако икада изађем урадићу то поново. То није моја жеља већ је то неминовност - мирно је рекао психијатрима као да им је преносио најобичнију информацију.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана