Đavo u tijelu tinejdžera

Lemonde.fr
Đavo u tijelu tinejdžera

Kada je pričao kako je mučio moju unuku djelovalo je kao da sam đavo priča iz njega. Uvijek se zapitate šta ga je navelo da učini nešto takvo, jer u njemu nije bilo ničega. Svi u sudnici su plakali, čak i članovi porote. Ali ne i on, rekla Marin

Sramota i očaj. Bile su to prve riječi koje je Sofi Mulinas rekla francuskim novinarima nakon tri godine ćutanja od kada je njen sin Matiju počinio užasan zločin u francuskom gradu Šambon Sur Linjon. On je u novembru 2011. godine sa 16 godina silovao, ubio i zapalio svoju školsku drugaricu Anjes Marin. On se ni danas ne kaje za svoje djelo i govori da bi uradio sličnu stvar da ga puste iz zatvora.

- Nisam pričala zbog sramote. Sramota i očaj su me uništili - kaže Sofi dok uzima tablete protiv depresije.

Mulinasovi imaju troje djece i Matiju im je prvo dijete. Matiju je počeo da priča vrlo rano. Bio je veoma radoznao i pažljivo je birao riječi. Kada je trebalo da krene u školu psiholozi su upozorili roditelje da dijete ima problema. Dijagnostikovana mu je disleksija i dispraksija i svi su govorili da će na kraju biti dobro, da je pametan i da može ići u školu. Niko nije primijetio bilo koji mentalni poremećaj, čak ni njegova baka, ni djed koji su ranije radili kao tehničari na lokalnoj psihijatriji.

- U realnosti oni su pokušavali da ga prilagode okolini, ali je to malo ko razumijevao. Osim možda Matijua, koji je počeo da osjeća rast užasavajućeg zla u sebi. Sa dovoljno tutorstva uspješno je završio osnovnu školu i krenuo je u srednju školu. Njegovi roditelji su često išli na spavanje misleći da je najgore prošlo i da je sve u redu. Ali to se sve srušilo sa prvim silovanjem koje je počinio nad koleginicom iz škole.

Porodica se spremala da ide na odmor kada je stigla policija. Pitala su Matijua gdje je nož kojim je prijetio žrtvi. Odgovorio im je da je u kuhinjskoj ladici. A vibrator kojim je silovao djevojku? Vratio ga je u roditeljsku sobu. Policija ga je tada odvela i život porodice Mulinas se raspao. Ipak, roditelji nisu ozbiljno shvatili čin svog sina, jer su bili ubijeđeni da se to desilo zbog pijančenja i konzumiranja marihuane sa prijateljima dan ranije. Ni profesionalci za maloljetnike nisu suviše ozbiljno shvatali njegovo ponašanje. Psihijatri, čije je vještačenje naručio sud, dali su mišljenje da se može pustiti na slobodu.

- Mislimo da ova osoba nije opasna - napisao je doktor Klod Ežesviv u svom izvještaju. Doktor je čak pozvao oca i rekao mu "da oduzme sve video-igre i marihuanu i da će sve biti u redu". Ali situacija sa njim uopšte nije bila u redu. Čim je izašao iz pritvora nakon četiri mjeseca krenuo je u drugu školu i zatim se desila tragedija.

U novoj školi Sevenoj on je počeo da se druži sa Anjes Marin i jednom prilikom namamio ju je u šumu pored škole nagovarajući je da idu tražiti halucinogene pečurke. Duboko u šumi tinejdžer je sproveo svoj plan, koji je dugo kovao: da je siluje, ponizi, ubije da ga ne bi mogla optužiti i da je na kraju zapali da niko ne pronađe dokaze.

Ono što je Matiju rekao na suđenje ostavilo je sve zapanjenim. Baka ubijene djevojčice Solanž Marin još osjeća jezu kada se sjeti njegovog priznanja.

- Bilo je to kao u Danteovoj priči o paklu. Način na koji je pričao, bez iskazivanja imalo saosjećanja, bilo je užasno. Mučio ju je nekih sat vremena. Rekao je da to uopšte nije uradio radi sopstvenog zadovoljstva, već jednostavno da povrijedi, ponizi i uništi. Kada je pričao kako je mučio moju unuku djelovalo je kao da sam đavo priča iz njega. Uvijek se zapitate šta ga je navelo da učini nešto takvo, jer u njemu nije bilo ničega. Svi u sudnici su plakali, čak i članovi porote. Ali ne i on. Čitava atmosfera je bila nekako luđačka i užasavajuća - kazala je. Sudski psiholog je rekao da se u njegovoj duši nalazi stalna zima. Nakon hapšenja on je žalio samo za jednom jedinom stvari - što je dozvolio da ga uhvate.

- Ako ikada izađem uradiću to ponovo. To nije moja želja već je to neminovnost - mirno je rekao psihijatrima kao da im je prenosio najobičniju informaciju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana