Браћа Далтон на турски начин

Zaman.com.tr
Браћа Далтон на турски начин

Чак га и туристи називају чланом браће Далтон. Страст за коње Екрема Илхана, из турске регије Кападокије, јавила се када је имао пет година док је посматрао свог оца како се брине о коњима.

Временом је његова страст расла и почео је да сакупља и брине се о напуштеним коњима и магарцима.

- Када сам био дијете дешавало се да група Рома дође у наше село. Знали су иза себе да оставе своје магарце. Ја сам их хранио да не би умрли од глади - прича Екрем о својој раној љубави за ове племените животиње.

Прије 16 година основао је прву фарму коња у области Гореме и назвао ју је “Браћа Далтон”. У почетку је имао само три коња, а данас на фарми, осим коња, постоји доста других животиња.

Због свог каубојског изгледа Илхан је глумио у турском каубојском филму “Кис Ујкусу”, чија се радња одвија у Кападокији. Амерички каубојски филмови су били веома популарни шездесетих година прошлог вијека, а турски режисери су седамдесетих година прошлог вијека почели правити своје верзије каубојаца које се и дан-данас снимају. Многи Турци, укључујући и Екрема, одушевљени су иконографијом представљеном у тим остварењима, која се понекад граничи са кичом. Наравно, одушевљен је и коњима.

- Коњи су мој живот - навео је он и додао да тренутно тражи начин како да коњи опет постану дио друштвеног живота Турске. Он је организовао туре јахања у овој регији које су постале прилично популарне код страних туриста.

Овај турски каубој је чак успио да припитоми дивље коње који живе на падинама планине Ерсијес и ишао је са њима на локална такмичења. Многи људи су га исмијавали када се пријавио за Балканску трку издржљивости, укупне дужине 90 километара, која је прије двије године први пут одржана у Турској.

“Тркаћеш се са тим магарцем?”, многи су га задиркивали, мислећи на његовог припитомљеног јилкија, како дивље коње називају у овом дијелу свијета. Али на изненађење многих, Илхан је побиједио у трци и прошао је кроз циљ 45 минута прије другопласираног такмичара.

- Није ми важна медаља коју сам освојио, али циљ ми је био да покажем свима да су коњи које су нам оставили преци у ствари веома племените животиње - каже Екрем који своје коње посебно тренира да се могу кретати стрминама и успонима Кападокије.

Сваки тренинг завршава се наградом у виду мркве или краставца. Он има посебну емоционалну везу са коњима.

- Сваког јутра ја причам са њима. Они ми чак причају ко их повређује - каже млади Турчин, који припада врсти људи познатих као шаптачи коњима.

Екрем толико воли животиње да му је фарма пуна различитих врста, укључујући и пауне. Његов највјернији пријатељ је белгијски овчар који се одазива на име Хериф.

- Мене уопште не интересује новац. Ја сам овдје направио свијет за себе и веома сам срећан начином живота који живим - каже Илхан док затвара стају у којој су смјештени коњи.

ПРЕВЕО: Борис Ђурић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана