Kabo de Roka - park prirode

Sanja Amidžić
Kabo de Roka - park prirode

Kabo de Roka ili Stjenoviti rt je najzapadnija tačka Evrope i Portugalije. Visok je oko 144 metra i danas je popularno turističko odredište. Smješten je u parku prirode Sintra-Cascais, 42 kilometra sjeverozapadno od Lisabona.

U ovom rtu se nalaze zapanjujuće prirodne ljepote koje turisti posjećuju samo u slučajevima kada se nalaze u Lisabonu. Ali ovaj Stjenoviti rt ostavlja mnogo drugačiji utisak - strme stijene o koje se razbijaju talasi Atlantika, izazivaju strahopoštovanje ali i divljenje.

Na rtu se nalazi svetionički kompleks. Kada na to mjesto stignete autobusom ili privatnim automobilom parking se nalazi kod turističkog info-centra koji je smješten u samom srcu ovog mjesta.

Kada pogledate ravno tu se nalazi veliki krst sa pločom na kojoj su ispisani stihovi slavnog pjesnika Luisa de Kamoisa i tačne geografske koordinate. Ukoliko želite da otkrijete nove čari rta nikako se nemojte zaustaviti na ovom mjestu nego krenite putanjom lijevo ili desno.

Lijevo vas očekuje blago nagnuta kamena staza koja vas vodi do terasa sa koje imate prelijep pogled prema jugu, prije svega prema uvali i stijenama koje zapljuskuje Atlantski okean. A ako krenete desno, staza vas vodi direktno svetioniku odakle imate odličan utisak na kojoj visini se nalazite.

Ukoliko imate u planu da do ovog mjesta dođete autobusom, tu su autobuske linije kojima svakodnevno saobraćaju iz okolnih gradova do ovog rta, a cijene karte se kreću od šest do osam maraka zavisno odakle putujete.

Ugodan smještaj možete naći u brojnim hotelima koji se nalaze neposredno blizu ove turističke atrakcije, a cijene noćenja  kreću se od 80 do 250 maraka, zavisno od usluge.

Dobar smještaj uvijek prati dobra i ukusna hrana, a ručak u ovom dijelu Portugalije možete naći od 70 maraka pa naviše.

Stjenoviti rt predstavlja mjesto za odmor i duše i tijela.

Suveniri

"Sertifikat" je originalni suvenir Kabo de Roka koji potvrđuje da ste bili na ovom turističkom mjestu, a možete ga kupiti u turističkom centru koji se nalazi neposredno prije velikog krsta. Postoji manja i veća pločica sertifikata, manja košta 10, a veća 20 maraka.

 

Usluge  Cijene u KM

Smještaj 170

Sok 5

Kafa 8

Suveniri 15

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana