Знате ли за нацистичку прошлост популарног газираног пића?

Index.hr
Знате ли за нацистичку прошлост популарног газираног пића?

Портал "The Vintage News " недавно је објавио интересантан чланак о пореклу популарног газиранога пића "Фанта". Његове најзанимљивије делове преносимо у наставку.

С више од 100 укуса широм свијета, Фанта је једно од најпопуларнијих газираних безалкохолних пића с воћним укусом. Иако је сада производи Кока-кола, заправо је настала у нацистичкој Њемачкој.

Предузеће Кока-кола дошло је у Њемачку 1929. године. Реј Пауерс, досељеник из Америке, почео је да пуни боце Кока-колом у Њемачкој, а својим трудом и амбицијама, уз огромна средства уложена у маркетинг, у великој мјери је допринио напретку предузећа. У раздобљу од само четири године, Кока-кола је у Њемачкој продавала 100.000 сандука годишње.

Када је 1933. године Адолф Хитлер дошао на власт у Њемачкој, Реј Пауерс се већ суочио с бројним потешкоћама због нацистичког антиамериканизма и антикапитализма. Но свеједно је успио да задржи предузеће даље од владе, ту су до 1939. године у Њемачкој задржане 43 фабрике за пуњење боца и више од 600 локалних дистрибутера.

Кока-кола из Њемачке

Реј Пауерс је годину дана раније, 1938. погинуо у аутомобилској несрећи, а замјенио га је Немац Макс Кајт, који се посветио предузећу и постао још успјешнији од Пауерса. Његова изврсна маркетиншка стратегија увјерила је људе да је Кока-кола заправо њемачки производ, и циљала је индустријске раднике геслом "Mach docj mak Pause " (Хајде, узми паузу).

Кока-кола је била једна од три главна спонзора Олимпијских игара у Берлину 1936. године, гдjе је Хитлер био поносни домаћин народима из циjелог свијета.

Но, почетком Другог свјетског рата, Максу је постајало све теже да набави сируп Кока-коле за израду тог пића. Остао му је само још један избор: да измисли ново пиће, преноси портал index.hr.

Од Коле до Фанте

Погледао је састојке који су му били на располагању, већином остатке из других прехрамбених индустрија и направио је нови наранџасти сок. Чак је и организовао такмичење за назив новог пића под мотом "послужите се маштом". На њемачком језику "машта" се каже "Fantasie" и тада је њемачкоме продавцу Џоу Кипу синула идеја за Фанту.

Нови наранџасти сок постао је популаран као и Кока-кола и због њега су фабрике за пуњење боца наставиле да раде широм Њемачке. Заправо је Фанта постала толико популарна да се до 1943. године продавала у Њемачкој и у окупираним земљама.

Фанта је постала најпопуларније безалкохолно пиће у Европи, а људи су је чак користили за заслађивање хране због штедње на шећеру. И данас се у Њемачкој припремају сласни Fantakuchen (Фанта колачи).

Када се Други свjетски рат завршио, предузеће Кока-кола успjело је поново да покрене производњу тог пића у Европи.

Предузеће је престало да производи Фанту када се Други свjетски рат завршио, али како је Пепси почео да се шири 1960-их, Кока-кола је вратила Фанту и почела да је продаје и у Америци. Остало је историја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана