Тајна стара 30 година: Прва жена у свемиру умало се није вратила

express.hr
Тајна стара 30 година: Прва жена у свемиру умало се није вратила

Прича о првој жени у свемиру и њеној тајни коју је чувала три деценије.

Валентина Терешкова прва је жена која је сама полетjела у свемир, а с тог путовања 16. јуна 1963. године се замало никада није вратила.


Терешкова је била одабрана за мисију прије свега због свог огромног искуства у скакању падобраном, што се на крају мисије показало кључним за повратак кући.

До тренутка када је упутовала у броду Восток 6 Терешкова је одрадила 126 скокова, што је било важно и због чињенице да су руски астронаути при повратку на Земљу искакали из свемирског брода и приземљивали се уз помоћ падобрана.

Терешкова и још четири жене су се 18 мјесеци напорно припремале, али је једино она прошла. У нешто више од 70 сати обишла је Земљу чак 48 пута.

Једна ствар коју су заборавили да јој спакују била је четкица за зубе, због које су се шалили да је велики пропуст, а Терешкова је на једном предавању испричала како се снашла јер је имала руке, воду и пасту за зубе.

Али пред крај путовања Терешкова је примјетила да се појавила много већа грешка – њен брод је почео да се удаљава од Земље, умјесто да се приближава.

"Недостатак четкице за зубе заиста је била шала у поређењу с грешком у програмирању. Наиме, брод је био програмиран за узлазну, а не за силазну путању. Почела сам све више да се пењем умјесто да се спуштам према тлу. Успјела сам на вријеме да јавим контроли на Земљи шта се догађа", испричала је Терешкова.

Међутим, у Совјетском Ссвезу шездесетих година запосленима у влади грешке на послу нису се лако опраштале, а нарочито не онима који су радили у руском свемирском програму, који се у то вријеме такмичио с Американцима.

Дизајнер брода Сергеј Королејв затражио је од Терешкове да никоме, бар неколико деценија, не говори о ономе шта се догодило на повратку кући.

"Ја сам потом од њега затражила да особа која је била одговорна за грешку не буде кажњена, јер сам знала да би била кажњена строго. Тај сам догађај је био тајна коју сам чувала 30 година", рекла је Терешкова, а пише Бизнис инсајдер.

Терешкова је због личне безбједности морала да скочи падобраном са висине од нешто више од шест хиљада метара и слетјела је близу границе Казахстана, Монголије и Кине.

Њена мисија је била 12. у људској историји, а она је била прва жена. Америка је тек 20 година касније послала жену у свемир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана