Тајна писма Џеки Кенеди мушкарцу за ког се није удала VIDEO

express.hr
Тајна писма Џеки Кенеди мушкарцу за ког се није удала VIDEO

У новембру 1967, четири године након атентата на њеног супруга, Џеклин Кенеди отпутовала је у посjету храмовима Ангкор Ват у Камбоџи с Дејвидом Ормсбијем Гором, пријатељем њеног покојног мужа и однедавним удовцем.

Њихово заједничко путовање је изазвало огроман публицитет, а постојале су спекулације о романтичној природи њиховог односа. Четири мjесеца касније, бивши британски амбасадор Велике Британије у Вашингтону је запросио лијепу Џеки. Али, она га је одбила.

У руком писаном писму, испуњеном тјескобом и дозом окрутности, објасила му је своју одлуку да се умјесто тога уда за Аристотлеа Онасиса.

"Ако ћу икад пронаћи неку врсту исцјељења и утјехе - то мора бити с неким ко није био дио мог свијета прошлости и боли. То могу пронаћи сада, ако нам свијет допусти.", написала је Џеки Дејвиду. То писмо је било дио цијеле збирке писама пронађених у закључаној кожној актовци која је прошлог мјесеца откривена у Дејвидовом породичном дому у Велсу.

Он је преминуо 1985, а сада их његов унук ставља на продају путем аукције, како би на њој прикупио новац за обнову куће. Колико му је Џеки значила, непобитно открива и чињеница да је све године свог живота чувао писма, али никад није желио да коментарише њихов однос у медијима.

Међу писмима се налази писмо намијењено Ормсбију Гору, познатом и као Лорд Харлех, с датумом 13. новембра 1968, мјесец дана након удаје Џеки за Аристотлеа и пет мјесеци након убиства Роберта Кенедија. У њему је Џеки говорила о својој љубави и нераскидној вези коју је осјећала према Гору, чија је супруга умрла у саобраћајној несрећи у мају 1967.

"Толико смо тога знали једно од другом, подјели толико тога и изгубили толико тога заједно. Иако то можда није на начин на који ти желиш сада, надам се да веза љубави и боли између нас неће никада бити прекинута". Пишући му с Онасисове јахте у Грчкој, у јасној и хладној поруци одбијајући га му је рекла:

"Ти си као мој вољени, вољени брат и ментор, једини оригинални дух којег знам, као што си био и Џеку". Ормсби Горе изразио је невјерицу спрам њеног одабира животног партнера у богаташу Онасису, а она је покушала да одговори:

"Молим те знај, ти од свих људи то мораш знати, да никад не можемо заиста да завиримо у туђе срце. Познајеш ме. Исто тако мораш знати да мушкарац којег ти описујеш у својим писмима није мушкарац за каквог бих ја моглда да се удам."

Онасис је, писала му је "усамљен и жели мене да заштити од усамљености. Осим тога је мудар и добар. Само ја могу одлучити о томе, ако могу, а ја сам одлучила."

"Знам да то долази као изненађење многима, али они виде ствари за мене онако како их ја никад нисам жељела." Ормсби Горе био је стари пријатељ Џона Ф. Кенедија, чија се млађа сестра Кејтлин удала за Горовог братанца. Након избора младог предсједника 1960, британски премијер Харолд Мекмилијан је послао Гора у Вашингтон како би тамо био амбасадор Уједињеног краљевства. Двојица мушкараца, с једном годином разлике у старости, били су веомаблиски. Кенеди се с њим савјетовао прије готово сваке важније одлуке из спољне политике, а посебно током Кубанске кризе 1962. Кенеди је говорио како је Горе "готово члан владе".

Међу пронађеним писмима једно је у којем га Кенеди хвали. Нека од писма биће изложена јавности од 2. марта у Њујорку на Бохнамс изложби. Упркос угледу, вјеродостојности и пријатељству између њих, чини се да Џеки никад није вољела Гора у истој мјери у којој је он њу, па је ипак одабрала грчког плејбоја. Бројни су људи тада тврдили како се Џеки за њега удала због новца, а он за њу како би "показао Америци средњи прст".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана