Прије 24 године убијени сарајевски Ромео и Јулија

Срна
Прије 24 године убијени сарајевски Ромео и Јулија

Сарајево - На данашњи дан прије 24 године убијени су Бошко Бркић и Адмира Исмић снајперским хицима испаљеним из дијела Сарајева под муслиманском контролом када су на Врбања мосту покушали да пређу у дио града под српском контролом.

Њихово убиство било је приписивано припадницима Војске Републике Српске све до

исказа Тужилаштву Сарајевског кантона бившег оперативца бошњачке тајне службе АИД Едина Гараплије, који је рекао да су сарајевске Ромеа и Јулију 18. маја 1993. године убили припадници тајне муслиманске терористичке јединице "Шеве".

Гараплија је за ово убиство оптужио Неџада Херенду, који је неко вријеме био шеф "Шева", те припадника ове једнице Драгана Шошића.

"Медијима је пласирано да су убијени са српске стране. Херенда је био прецизан и рекао је да су се он и Драган налазили на простору бивше зграде жСтелексаж, односно Електротехничког факултета. Замаскирани, са те позиције гађали су их на мосту кад су младић и дјевојка покушали да пређу на страну Републике Српске", навео је Гараплија 2002. године.

Према тврдњама свједока, обје зараћене стране договорили су да Бошко и Адмира у дио Сарајева под српском контролом пређу преко Врбања моста, али пуцњима из дијела града под муслиманском контролом тај договор је погажен.

Њихова загрљена тијела недјељу дана су лежала на ничијој земљи. Ни Унпрофор није смио или није хтио да их евакуише. Учинила је то Војска Репубике Српске.

Адмира и Бошко сахрањени су у Републици Српској, да би након рата њихова тијела била пренесена на сарајевско гробље "Лав".

За њихово убиство нико није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана