Највећа лажирана поморска трагедија у историји

Агенције
Највећа лажирана поморска трагедија у историји

У четири сата ујутро 22. новембра 1963. трајект Корнелијус Г. Колф са 400 путника полако је пловио са Статен Ајленда према трајектном пристаништу код Улице Вајтхол на Доњем Менхетну.

Још је био мрак, било је хладно, а они који су на пристаништу дочекали трајект нису ни примјетили да се око брода појављују џиновски краци хоботнице која је одједном изронила, обмотала се око брода и, док су путници вриштали, повукла га испод површине мора.


Магазин Ozy подсјетио је на једину забиљежену катастрофу у САД у којој је огромни главоножац одвукао неки брод. Била је то уједно и најгора поморска катастрофа у САД икад, а разлог зашто је скоро нико није запамтио јесте то што је тог дана, само неколико сати касније, у Даласу убијен амерички предсједник Џон Кенеди.

Више од пола вијека касније, умјетник Џои Реџинела са Статен Ајленда чува сјећања на животе изгубљене тог дана. Основао је веб-страницу с ријетким вијестима из 1963. о тој несрећи и снимио документарни филм с двојицом ријетких очевидаца.

Изборио се и за постављање споменика у Батери Парку на Менхетну и штампао брошуре о оближњем меморијалном музеју Статен Ајленд посвећеном тој трагедији, који има сувенирницу, простор за изложбе, културни центар, па чак и мали Зоо-врт с хоботницама.

Реџинела се повремено суочава с два проблема. Прво, музеј уопште не постоји, али то и даље не спречава стотине туриста да га потраже. Друго, трајект Корнелијус Г. Колф јесте постојао, али постоји и данас, јер се трагедија никада није догодила.

О чему је ријеч?

Реџинела је 45-годишњи вајар и сценограф, који је почео да ужива у подвалама - постао је тзв. пранкстер.

Свој пројекат с трајектом тумачи као дио друштвеног експеримента и мулдимедијалног умјетничког дјела.

Каже да има обичај да се удаљи неколико метара од споменика и онда посматра туристе и њихове реакције након што прочитају о чему је ријеч. Односно, гледа их како након читања забринуто и сумњичаво почну да посматрају оближње море.

Било је потребно шест мјесеци планирања и радова да оствари планове, а јавности чак шест недјеља да уочи превару – први ју је открио лист "Њујорк пост" прије неколико дана.

Упркос томе, подвала и данас функционише, а Реџинелин пројекат се наставља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана