Ко је убио Кенедија?

Ко је убио Кенедија? 25.10.2017 08:49 | Агенције

Дугогодишњи израелски новинар Арије О'Саливан, чији је отац Фред био школски друг Лија Харвија Освалда и свједочио пред Вореновом комисијом 1964, као детектив, процјењује да ће теоретичари завјере бити разочарани када буду објављени тајни документи о контроверзном убиству Џона Кенедија новембра 1963. године.

Током викенда предсједник САД Доналд Трамп је најавио на свом Твитер налогу да ће се документи, укључујући извештаје ЦИА и ФБИ са детаљима тог контроверзног убиства, Националне архиве коначно у четвртак објавити за јавност.


Иако се можда поменути теоретичари надају конкретним доказима новинар, чији је отац био близак истрази, процјењује да ће по свој прилици бити много буке ни око чега.

"Мој отац и 'Ли' како га је увијек звао, одрасли су близу један другог у Њу Орлеансу", изјавио је Арије О'Саливан за израелске медије. Иако нису били пријатељи, везе новинаревог оца с Освалдом постојале су и ван учионице и током средње школе, када је безуспешно покушавао да га регрутује за Цивилну ваздушну патролу.

Њихови путеви укрстили су се поново одмах након убиства, када је Фред О'Саливен контактирао ФБИ у покушају да допринесе састављању профила Освалда. Иако је Фред О'Саливан, који је касније постао шеф полиције, рекао да је био убијеђен да је Освалд повукао обарач, његов син каже да је дуго био присталица теорија о догађајима који су водили до убиства некадашњег предсједника САД.

Новинар је објаснио да је његов отац мислио да је убиство на неки начин повезано с Њу Орлеансом, који је плодно тле за активност мафије и да је можда имао неку помоћ. "Постојала је теорија завјере да је можда Освалд долетио у Далас из Њу Ореланса у нечијем авиону, али су провјерили и установили да авион није коршћен", додао је израелски новинар.

Фред О'Саливен је сумњао такође да је можда кубански предсједник Фидел Кастро умијешан у убиство, али по рјечима свог сина никад није имао доказ, мада је то мислио јер је Кенеди покушао да убије Кастра или да је Кастро користио Освалда.

Упркос томе, што је отац новинара више пута настојао да увјери њега, као и Воренову комисију, да је Освалд заиста убио Кенедија, он сматра да ће та информација тешко задовољити скептике који ће увијек вјеровати да су веће силе у игри.

"Оно што они нису објавили до сада су само углавном ствари које је Ли Харви Освалд радио непосредно прије убиства, тако да ја мислим то ће бити објављено или ћемо видети да се састао с неким ко је заправо рекао нешто што би могло да сугерише да је он био пушка за изнајмљјвање или да га је неко искористио", рекао је новинар, додавши да се већина људи слаже даје убица Освалд.

Неколико недеља прије него што му је отац умро 2006. и много година након што се са породицом преселио у Израел, где је био полицијски официр, Арије О'Саливен га је поново питао ко је убио Кенедија, а он је одговорио: "Само Ли, сам".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица