Звиздић разговарао са Могеринијевом о европском путу БиХ

Глас Српске
Звиздић разговарао са Могеринијевом о европском путу БиХ

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић упознао је данас високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерику Могерини са реализованим циљевима из Реформске агенде и са економским и политичким показатељима који су у константном позитивном порасту.Звиздић се састао данас у Минхену са Могеринијевом, са којом је разговарао о европском путу БиХ.

Говорећи о предаји апликације за чланство у ЕУ, која ће се десити у понедјељак, 15. фебруара, у Бриселу, Могеринијева је рекла да је импресионирана успјесима које је БиХ успјела да постигне у кратком периоду, од почетка прошле године до данас.


Могеринијева је похвалила напоре власти у БиХ, честитала на видљивом напретку и рекла да је БиХ добра вијест у временима када их има веома мало, саопштено је из Савјета министара.

Звиздић и Могеринијева састали су се на маргинама 52. Конференције о безбједности, која је окупила око 600 свјетских званичника

Бројне активности на минхенској конференцији

Предсједник Словеније Борут Пахор честитао је објављивање датума подношења апликације БиХ за чланство у ЕУ, поручивши да Словенија снажно стоји иза пута БиХ ка Европској унији.
Он је, након састанка са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, поручио да ће у свим институцијама подржати идеју да се разматра и прихвати апликација и да БиХ иде корак даље у европским интеграцијама.

Звиздић се на маргинама Минхенске конференције о безбједности састао и са предсједником Македоније Ђорђем Ивановим, те са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Звиздић и Иванов разговарали су о значају регионалне сарадње и сагласили се да је заједнички интерес обје земље Јадранско-јонски ауто-пут као централни транспортни правац за повезивање шест земаља и да таква врста повезивања представља кључни пројекат којем у наредном периоду треба дати већи значај.

У разговору са црногорским премијером Милом Ђукановићем, Звиздић је рекао да га радује позив Црној Гори у НАТО и истакнуо да ће тај корак бити значајан за стабилност у цијелом региону.

Ђукановић је честитао Звиздићу испуњавање свих заданих услова за предају апликације за чланство у Европској унији.

Они су се сагласили да БиХ и Црна Гора имају изузетно добру сарадњу и да се она у наредном периоду може унапрјеђивати.

У поподневним часовима, Звиздић ће одржати састанке и са савјетником њемачког канцелара за спољну и безбједносну политику Кристофом Хеусгеном, високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могхерини и са европским комесаром за сусједну политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана