Звиздић: Миловановићев говор мржње подиже тензије

Срна
Звиздић: Миловановићев говор мржње подиже тензије

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић осудио је говор мржње лидера СДП-а Хрватске Зорана Милановића, који се непримјерено изјашњавао о БиХ и "негирао њену државност", чиме је створио додатне тензије и подстакао негативне предрасуде које могу имати далекосежне посљедице.

Звиздић у отвореном писму Милановићу, који је и бивши предсједник хрватске Владе, наводи да је лично, као и грађани БиХ, био више него изненађен његовим неодмјереним изјавама и недоличним коментарима којима, негира државност БиХ, те вријеђа и омаловажава све њене грађане који су га више пута срдачно угостили, иако је долазио, "не због љубави према БиХ или било којем њеном народу, него очито из политичких, односно предизборних циљева".


Звиздић сматра да је Милановићева егоцентричност надвладала логику друштвене, економске и политичке сарадње неопходне за просперитет нераскидиво повезаног региона, саопштено је из Савјета министара БиХ.

"Исказујући овакве и сличне, крајње непримјерене изјаве и ставове, неприхватљиве за европске стандарде политичке комуникације, у потпуности одступили од вриједности које би требало да баштините и промовишете као неко ко претендује да има лидерску позицију у Хрватској, а сходно томе и уважавање у региону и ЕУ", истиче Звиздић.

Он сматра да Милановић од разумијевања и солидарности иде ка ароганцији и омаловажавању, од тековина антифашизма ка усхићењу што му је дјед био усташа, од реформских процеса ка лицитирању суверенитетом БиХ, од очекиване и традиционалне подршке сусједима бави се приземним инсинуацијама и подметањима.

"Не знам да ли је и Ваше поријекло из БиХ - ако јесте онда су Ваше изјаве додатно трагикомичне", наглашава Звиздић.

Он се нада да су ове Милановићеве изјаве биле ништа више него предизборни лапсуси и истиче да не би желио да повјерује да о БиХ - првом и најближем сусједу, заиста мисли то што је на неком тајном састанку рекао.

"Јер, то би значило да јесте и да ћете остати усамљени у покушају да избришете вјековне пријатељске везе између БиХ и Хрватске, да прегазите основне вриједности добросусједства, међусобног разумијевања и сарадње, и на крају да занемарите принципе солидарности и равноправности које баштини и странка којој сте на челу", констатује Звиздић.

Загребачки "Јутарњи лист" објавио је тајне снимке састанка Милановића са представницима ратних ветерана током којег није бирао ријечи о Србији, назвавши је "шаком јада", након чега је прешао на БиХ.

"БиХ није држава, тамо немаш с ким шта разговарати... Ја бих, да се мене пита, њих угурао у ЕУ преко реда, кроз прсте јер тамо нема реда, нема поретка. Додик шурује са Вучићем, па се то сад прелама, мајке ти миле, на предсједничким аустријским изборима...", рекао је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана