Звиздић: Босна и Херцеговина скинута са сиве листе тијела за борбу против прања новца

klix.ba
Звиздић: Босна и Херцеговина скинута са сиве листе тијела за борбу против прања новца

Сарајево - Предсједавајући Савјета министра Босне и Херцеговине Денис Звиздић изјавио је данас да је БиХ делистирана, односно скинута са сиве листе ФАТФ-а (Међудржавно тијело за борбу против прања новца).

"Управо је у Паризу завршено пленарно засједање ФАТФ-а са којег смо добили изузетно важну и позитивну вијест за све грађане БиХ и за привредне субјекте који послују не само унутар БиХ, него и са иностранством, да је БиХ делистирана, односно скинута са 'сиве листе' ФАТФ-а чиме смо у потпуности отклонили све недостатке које је БиХ у свом систему имала у вези са борбом против прања новца и финансирања тероризма", изјавио је предсједавајући Звиздић.

По његовим ријечима, резултат је то врло квалитетнога рада Савјета министара, ентитетских влада и Брчко Дисктрикта БиХ, односно бројних и јако добро координираних активности које су резултирале усвајањем бројних закона. Звиздић је додао да је више од 20 закона и других аката усвојено у посљедњих 16 мјесеци и да је тиме у потпуности реализиран акциони план који је договорен са ФАТФ-ом.

"Желим да подсјетим да смо ми као Савјета министра које је именовано 2015. године нажалост затекли БиХ на 'сивој листи' МАНЕYВАЛ-а и на 'сивој листи' ФАТФ-а. Успјели смо већ у 2016. години да делистирамо или скинемо БиХ са 'сиве листе' МАНЕВАЛ-а, а сада реализацијом овог акционог плана успјели смо да делистирамо и скинемо БиХ са „сиве листе" у смислу адекватног, успјешног, ефикасног начина и борбе против прања новца и финансирање тероризма", нагласио је Звиздић.

То уствари значи, како је појаснио, да су у потпуности отклоњени проблеми са којима се сусрећу привредни субјекти посебно у платном промету између банака у БиХ и банака у иностранству, те да су отклоњени сви проблеми са којима се наши грађани сусрећу приликом било каквих финансијских трансакција с иностранством.

"Истовремено, показали смо још једном пуни кредибилитет БиХ у укупној борби против тероризма и прања новца и ово је заиста једна позитивна вијест имајући у виду чињеницу да организацију ФАТФ чини више од 40 земаља из цијелог свијета и сви су подржали акциони план Босне и Херцеговине, захвалили се и похвалили Босну и Херцеговину на успјешно реализираном акционом плану. Ово је заиста и дуго чекана и врло позитивна вијест за грађане и привредне субјекте у БиХ", рекао је Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана