Zvaničnici Republike Srpske i Srbije na mostu Bratoljub: Most koji spaja i vodi u budućnost

Srna
Zvaničnici Republike Srpske i Srbije na mostu Bratoljub: Most koji spaja i vodi u budućnost

Ljubovija - Više hiljada građana Podrinja sa obje strane Drine okupilo se na mostu "Bratoljub" u Ljuboviji.

Na sredini mosta susreli su se predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, koji su zajedno posjetili mjesto radova na mostu.

Most "Bratoljub" je dug 227 metara, a širok 14 metara, sa osam stubova od čega su četiri u Drini i po dva na obalama rijeke, a njegova ukupna vrijednost je 13 miliona evra.

Preostali su završni radovi na uređenju pješačke i biciklističke staze i presvlačenje kolovozne trake.

Most između Ljubovije i Bratunca dnevno prelazi 5.000 ljudi.

Vučić: Most koji spaja i vodi u budućnost

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Ljuboviji da će most "Bratoljub" kada bude završen spojiti srpski narod sa obje strane Drine, ali i Srbe i Bošnjake što ga čini izuzetno vrijednim.
Nakon obilaska radova na mostu "Bratoljub" sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Srpske Željkom Cvijanović, Vučić je rekao da je upravo na tom mjestu važno dati odgovor na staro pitanje čija je suština sudbinska "zidovi ili mostovi".

"Odgovoriti na to pitanje na reci Drini koja na pravi način spaja, a ne razdvaja Srbiju i Republiku Srpsku, Srbiju i BiH jeste pravi dokaz da smo u stanju da konačno položimo i celi ispit onaj na kome su mnoge generacije stradale i to u sopstvenoj krvi", naglasio je Vučić.

On je istakao da su mostovi simbolična veza koja omogućava pristojan i zajednički život i koji ukazuju koliko smo potrebni jedni drugima.

Prema njegovim riječima, dići most znači da nismo digli ruke od sebe samih i onih koji su nam važni.

Premijer Srbije je istakao da je veliki nobelovac Ivo Andrić, izučavajući istoriju BiH, shvatio da su mostovi mnogo stariji od puteva i da su oni uvijek bili spona između obala.

"Ljubovija i Bratunac, Srbija i Srpska ne mogu da postoje bez mostova. Balkan neće opstati bez mostova. Graditi mostove znači da smo shvatili da je to što smo toliko različiti i isti naš stari i krvavi problem, ali i naša najveća šansa", poručio je Vučić.

On je istakao da Srbija i Srpska ne smiju da stanu na izgradnji i da treba da grade ne dvanaest, nego 120 i hiljadu novih mostova koji će prevazići sve razlike.

Vučić je najavio da je u planu i da se ubrzo uđe u izgradnju tunela kroz Preskop, što će biti realizacija višedecenijskog sna ljudi sa obje strane Drine. /kraj/sas/fono

Dodik: "Bratoljub" - rezultat uspješne saradnje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Ljuboviji da je most "Bratoljub", između ovog grada i Bratunca, rezultat uspješne saradnje Srbije i Srpske u okviru sporazuma o specijalnim paralelnim vezama.
"Ovdje smo da svjedočimo o velikom uspjehu koji je urađen. Ova generacija političara Srpske i Srbije ostavlja ovaj most kao dokaz da smo radili i spojili ljude ovog kraja na briljantan način", poručio je Dodik u obraćanju na obilježavanju premošćavanja rijeke Drine i nakon što je posjetio radove na izgradnji mosta "Bratoljoub".

On je naglasio da mosta "Bratoljub" ne bi bilo da nije bilo Vlade Srbije.

"Zato je ogromna moja zahvalnost predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću, ali i ministrima. Moramo graditi mostove da bi sve bilo bliže i jedinstvenije, a ovaj je izgrađen da spaja i da se ovdje razvija život i rad", dodao je Dodik.

On je ocijenio da sada Republika Srpska i Srbija razvijaju najbolje odnose koji se ogledaju u mnogim sferama i realizaciji značajnih projekata. "Ovaj most svjedoči da smo spremni da radimo u nemogućim uslovima. Naši planovi odnose se i na obrazovanje, zdravstvo, kulturu i sve što je važno za naše ljude", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, ima još mnogo stvari koje Srpska i Srbija moraju da urade.

"Očekujem od novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da još više radimo, a zahvaljujem Nikoliću na uspješnoj i dobroj saradnji. Mnogi misle da je jednostavno voditi države, a Nikolić je pokazao na koji način se to radi, jer je održao sinergiju institucija Srbije, ali i Srpskoj uputio riječi koje su nas ohrabrivale. Za nas je uvijek bio tu i zbog toga mu dugujemo zahvalnost za sve što je učinino svih ovih godina", istakao je Dodik.

On je naveo da su zahvaljujući Nikoliću, Vučiću i ministrima odnosi Srpske i Srbije najbolji do sada, što mora biti obaveza i generacija koje dolaze.

"Ne smijemo stati nego ići dalje, a to znači graditi puteve, mostove, veze i život", zaključio je Dodik.

Obilježavanju premošćavanja rijeke Drine prisustvovali su i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, te premijeri Srpske i Srbije - Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić.

Na skupu su bili i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, predstavnici Savjeta ministara BiH, lokalnih zajednica ovog dijela Srbije, ali i veliki broj građana.

Potpisivanjem Protokola ministara saobraćaja Srbije i Republike Srpske 2012. godine započela je realizacija projekata izgradnje mosta preko rijeke Drine i zajedničkog graničnog prelaza. Završetak izgradnje mosta planiran je do kraja septembra.

Radovi na mostu nazvanom "Bratoljub", čije je vrijednost 13 miliona evra, počeli su 20. oktobra 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana