Žene prvi put sjele u ministarske fotelje

Željka Domazet
Žene prvi put sjele u ministarske fotelje

Sarajevo - Nepunih pola godine poslije opštih izbora juče je formiran Savjet ministara BiH, a na ministarskim pozicijama će se prvi put naći i žene.

Predstavnički dom Parlamenta BiH potvrdio je novi saziv Savjeta ministara, koji je ostao okrnjen, s obzirom na to da, zbog zakasnjele kandidature, nije imenovan zamjenik ministra transporta i komunikacija. Za kabinet Denisa Zvizdića glasali su poslanici SDA, HDZ-a BiH, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a. Te stranke su i podijelile fotelje ministara i njihovih zamjenika. Podršku su dali i poslanici A-SDA i BPS-a. Protiv su glasali poslanici SBB-a i SDP-a, a Diana Zelenika iz HDZ-a 1990 bila je uzdržana. Nakon glasanja ministri i njihovi zamjenici su dali svečanu izjavu. Zvizdićevi zamjenici biće ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović (SDS). Među ministrima su prvi put i žene - Marina Pendeš (HDZ) koja je izabrana za ministra odbrane i Semiha Borovac (SDA) koja će rukovoditi Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice.

Zvizdić je kazao da je prioritet usvajanje budžeta institucija BiH za 2015. godinu.

- Prijedlogu budžeta institucija BiH ćemo u brzoj proceduri poslati na usvajanje. Među najvažnijim zadacima biće i izrada socio-ekonomske agende i realizacija obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU te izrada mehanizma koordinacije - rekao je Zvizdić očekujući da će za nekoliko dana održati i prvu sjednicu.

Šarović kaže da će sve učiniti da Savjet i ministarstvo koje će voditi budu uspješni i da odgovore zadatku. Novi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da građani žele veću bezbjednost i da će prvo raditi na depolitizaciji rukovodnih struktura u agencijama za sprovođenje zakona.

- Prva novina biće da se svake godine utvrde strateški bezbjednosni prioriteti - rekao je Mektić.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici SNSD-a i DNS-a, jer smatraju da je prilikom imenovanja prekršen Zakon o Savjetu ministara.

- Formiranje nelegalnog i nezakonitog Savjeta ministara ponovo uvodi BiH u problem. Ovo je nezakonit Savjet ministara, s obzirom na to da u odluci nema imena zamjenika ministra transporta i komunikacija. Višemjesečni cirkus u režiji lidera SDA i DF-a Bakira Izetbegovića i Željka Komšića uz podršku predsjednika SDS-a Mladena Bosića i dijela međunarodnih zvaničnika okončan je uz očigledno i višestruko kršenje zakona - rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac.

On je izrazio bojazan da će SDA i DF pokušati da iskoriste slabost i podaništvo koalicionih partnera iz RS da bi pod plaštom navodnih evropskih reformi pokušali da nastave proces prenosa nadležnosti sa entitetskog na nivo BiH.

- SDS, PDP i NDP najslabije su karike u koaliciji koja će činiti vlast u zajedničkim institucijama, što će Izetbegović i Komšić svakako pokušati da iskoriste. Javnost u RS treba da zna da je Zvizdić u svom ekspozeu najavio formiranje 11 novih institucija na nivou BiH. To su zadaci koje će Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić morati da sprovedu ako žele da sačuvaju fotelje koje su dobili - naveo je Košarac.

Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara je dala preporuku Predstavničkom domu za potvrđivanje ministara i zamjenika koje je predložio Zvizdić. Zbog ocjene da su prekršeni Ustav i Zakon o Savjetu ministara sjednicu Komisije napustili su predstavnici SNSD-a Lazar Prodanović i DNS-a Jovan Vukovljak. Prodanović je naglasio da su prošli rokovi za konstituisanje Savjeta ministara. Većinom glasova, ipak, je data preporuka za sve kandidate osim za zamjenika ministra komunikacija i transporta, budući da je na tu poziciju dan uoči sjednice predložen Saša Dalipagić (HDZ BiH) zbog čega SIPA nije završila potrebnu provjeru.

 

Predsjedavajući

Denis Zvizdić (SDA)

 

Inostrani poslovi

ministar Igor Crnadak (PDP)

zamjenik  Josip Brkić (HDZ)

 

Bezbjednost

ministar Dragan Mektić      (SDS)

zamjenik     Mijo Krešić (HDZ)

 

Odbrana

ministar Marina Pendeš    (HDZ)

zamjenici Boris Jerinić (SDS) i Emir Suljagić (DF)

 

Finansije i trezor

ministar Vjekoslav Bevanda (HDZ)

zamjenik Mirsad Žuga (SDA)

 

Pravda

ministar Josip Grubeša (HDZ)

zamjenik Nezir Pivić (SDA)

 

Spoljna trgovina i ekonomski odnosi

ministar Mirko Šarović   (SDS)

zamjenik Mato Franjičević (HDZ)

 

Transport i komunikacije

ministar Slavko Matanović (DF)

zamjenik Saša Dalipagić     (HDZ)

 

Ljudska prava i izbjeglice

ministar Semiha Borovac (SDA)

zamjenik Predrag Jović (SDS)

 

Civilni poslovi

ministar Adil Osmanović (SDA)

zamjenik Đorđe Milićević (NDP)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana