Желимир Лепир, главни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци: Оптужнице изостају и због грешака тужилаца

Горан Маунага
Желимир Лепир, главни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци: Оптужнице изостају и због грешака тужилаца

Анализа је показала да је проценат одлука тужилаца у којима изостаје оптужница прилично велик, али смо донијели мјере да би тај број био смањен.

  Разлози за раст броја таквих одлука су и до оних који пријављују кривична дјела, али има и грешака тужилаца, каже главни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци Желимир Лепир.

 

* ГЛАС: Недавно сте на састанку са начелницима центара јавне безбједности Бањалука и Приједор указали на проблем да расте број случајева који не завршавају подизањем оптужнице, односно у којима тужиоци доносе наредбе о неспровођењу или обустави истраге. Шта је разлог за то?

ЛЕПИР: Анализа је показала да је прилично велик проценат неоптужујућих одлука, а један од разлога је што грађани подношењем пријава желе да остваре имовинска права и због догађаја који не могу бити предмет оптужења, а то су задесне смрти, суициди и догађаји због природне силе. Зато смо донијели закључак да поднесемо приједлог главном републичком тужиоцу и Комисији за ефикасност тужилаштава Високог судског и тужилачког савјета БиХ да се негативним сматрају само оне одлуке које су донесене у предметима за које је МУП поднио извјештаје о почињеном дјелу и извршиоцу или у предметима у којима су кривичну пријаву поднијели оштећени грађани. Тако ће велик проценат таквих одлука бити смањен.

* ГЛАС:  Да ли ту има и тужилачких грешака, а не само оних који подносе пријаве?

ЛЕПИР: Има. Грешке тужилаца су у томе што су у неким кривичним дјелима која се односе на фалсификовање, дрогу и струју доносили наредбе о обустави истраге умјесто подизања оптужнице. Зато сам увео опште упутство да у тим случајевима наредбу о обустави и неспровођењу истраге достављамо и полицији да би и они видјели разлоге за доношење такве наредбе и да би могли отклонити своје недостатке. У 2014. години донесене су 2.023 наредбе о неспровођењу истраге, што чини 47 одсто од укупног броја примљених који је био 4.000. У 2015. години је тај проценат био нешто нижи - 43 одсто. Новим приступом ћемо то смањити до 15 одсто.

* ГЛАС: Да ли су тужиоци који су раније радили у Специјалном тужилаштву РС распоређени у новоформирано Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала при Републичком тужилаштву РС?

ЛЕПИР: Ранијим законом било је регулисано да су они дио Окружног тужилаштва. Након ступања на снагу Закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала имали смо вакуум. Тада су свих седам тужилаца постали тужиоци Окружног тужилаштва. У међувремену је спроведен поступак избора тужилаца за Посебно одјељење и изабрана су четири, а код нас их је остало пет. Поново је отворен конкурс и већ је закључен. Они неће ићи на интервју, него само нови људи који су се јавили.

* ГЛАС: Шта је са предметима које је водило Специјално тужилаштво?

ЛЕПИР: Новим законом је предвиђено да, кад настане законски вакуум, предмети који више нису у надлежности Специјалног тужилаштва буду пренесени у Окружно тужилаштво и обратно, а да послије буду враћени у Посебно одјељење. Нисмо преузели ниједан предмет јер је све ишло брзо.

* ГЛАС: Докле је стигао рад у девет предмета достављених почетком године на основу негативних ревизорских извјештаја у прошлој и претпрошлој години?

ЛЕПИР: Од извјештаја за 2015. годину у раду су предмети који се односе на Агенцију за аграрна плаћања РС, општину Кнежево и Министарство здравља РС. Наредбе о неспровођењу истраге донесене су у предметима који се тичу општине Костајница, Министарства пољопривреде РС и "Путева РС". Предмет у вези са Фондом ПИО РС прослијеђен је Окружном тужилаштву у Бијељини. Од извјештаја за 2014. годину у раду су предмети који се односе на Клинички центар РС, "Топлану" у Приједору, општину Шипово и Министарство пољопривреде РС. У предмету који се тиче општине Рибник донесена је наредба о неспровођењу истраге.

* ГЛАС: Шта је с најављеним формирањем Окружног јавног тужилаштва у Приједору и отварањем подручне канцеларије тужилаштва у Градишци?

ЛЕПИР: То је у току. Расписан је конкурс за попуну мјеста главног тужиоца и четири тужиоца Окружног јавног тужилаштва и за Окружни суд у Приједору. За формирање подручне канцеларије тужилаштва у Градишци добили смо сагласности од ВСТС-а, републичког тужиоца и Владе РС. Проблем је простор. Планирано је да Основни суд у Градишци почетком идуће године буде дограђен за један спрат и одмах можемо почети са радом.

Ратни злочини

* ГЛАС: Колико случајева ратних злочина тренутно имате у раду?

ЛЕПИР: Тренутно у раду имамо десет предмета у којима је извршилац познат. Имамо 133 предмета ратних злочина у којима је непознат извршилац и 33 предмета ексхумација, дакле укупно 176. У овој години ријешено их је 20. За 2017. годину у раду ће остати осам предмета гдје је познат починилац и ако добијемо још неки, то ће бити можда десетак тих предмета. Веома сам задовољан бројем ријешених предмета ратних злочина, а на том реферату раде два тужиоца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана