​Завршена шетња “Прајда”, без инцидената

Танјуг
​Завршена шетња “Прајда”, без инцидената

Београд - Учесници “Параде поноса” завршили су шетњу улицама Београда која је прошла без инцидената, а припаднике ЛГБТ заједнице и госте “Прајда очекује” концерт на Студентском тргу са почетком у 16 сати.

Учеснике “Прајда” који су шетали од Славије, на Студенстком тргу дочекала је пјевачица Ида Престер из бенда ''''Лолоброђида''''.

У поворци, украшеној дугиним заставама и балонима, на почетку шетње била је премијерка Србије Ана Брнабић, која је испратила учеснике “Прајда”, а шетали су и министри Бранко Ружић и Зоран орђевић, и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Подршку “Прајду” пружили су и амбасадори САД Кајл Скот, Француске Фредерик Мондолони, Норвешке Арне Сане Бјорнстад, Британије Денис Киф, Италије Карло Ло Кашо, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, повјереница за равноправност Бранкица Јанковић и друге високе званице.

Поворка, коју је пратила полиција, кретала се од Славије улицама Краља Милана, Коларчевом, преко Трга Републике, Васином, све до Студентског трга. 

“Прајд” је званично отворен ријечима Јоване Орусине из Организационог одбора да се борба за ЛГБТ права наставља.

“Настављамо 'Прајд', славимо љубав и свакодневну борбу. Многе међу нама институције не региструју. Ту смо били и ранијих година, бићемо и даље, све док насиље и игнорисање не нестане”, рекла је Орусина. 

Она је додала да ЛБГТ заједница има неколико захтјева, међу којима је и закон о истополним заједницама.

Кума “Прајда”, новинарка Сузана Трнинић, рекла је уочи почетка шетње да дубоко вјерује да су сви људи рођени једнаки и да не постоји право да било ко дискириминише било кога по било ком основу.

Она је нагласила да су сви грађани Србије равноправни пред Уставом и законима ове земље, али да је у Србији 30 година уврежено мишљење да је мржња највећа покретачка негергија.

“Хајде да направимо компромис, па да наредних 30 година волимо и да љубављу одговарамо на љубав. Не морате да волите оно што не разумете, али сте дужни да поштујете нечије право на љубав, слободу, да поштујете различитости и да правимо друштво које је богатије јер нисмо сви исти”, поручила је Трнинићева.

Како је рекла, сва друштва се мијењају, па и српско мора да прихвати да су и припадници ЛГБТ заједнице део тих промјена и да се њихов глас чује.

Александар Савић из организационог Одбора Параде поноса поручио је свим учесницима да буду поносни на оно што јесу и што се у свом граду и земљи боре за оно што јесу.

Он је додао да припадници ЛГБТ заједнице имају исте проблеме као и сви грађани, али и додатне и истакао да је овогодишњи прајд историјски јер је више учесника него припадника полиције.

Савић је изнио захтјеве ЛГБТ заједнице у Србији, а прије свега да се усвоји закон о регистрованим партнерствима, као и да се припадницима те заједнице омогући да са партнерима подигну кредит.

Он је навео да захтијевају и да транс заједнице имају документа у којима неће морати да се крију, као и да не морају да се подвргавају обавезној стерилизацији.

“Тражимо да се насиље над нама које се у закону квалификује као злочин из мржње заиста имплементира и да насилници буду санкционисани”, нагласио је Савић.

Горан Милетић, представник организационог Одбора Прајда, каже да се 2001. памти по насиљу, јер, како је истакао, тада није било мјеста за ЛГБТ заједницу, а данас, 2018. године, има могућности за “Прајд” на коме има мјеста за све.

“Не морамо можда у свему да се слажемо, али сви морају да имају право да изразе своје мишљење, да имају идентитет и да га искажу”, рекао је Милетић.

Изразио је задовољство што нема мјера обезбјеђења као претходних година и због тога што је, каже, присуство полиције симболично у поређењу с парадама из појединих европских градова.

Милетић је констатовао да то, наравно, неће ријешити све проблеме ЛГБТ популације, али је истакао да је “видљивост један корак који може да помогне у томе” и додао да је свуда у свијету управо видљивост била та прва кључна степеница.

Упитан да ли постоји искрена подршка државе, он је оцијенио да искрена подршка генерално постоји, али да му се чини да су помаци спори.

Уочи шетње представљена је и нова дрег краљица Дита фон Дил која је, обучена у српску народну ношњу, поручила да је љубав традиционална вриједност, а не насиље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана