Заустављен извоз оружја из БиХ у Буркину Фасо

Н1
Заустављен извоз оружја из БиХ у Буркину Фасо

Сарајево - Министарство иностраних послова БиХ, како сазнаје Н1, није дало сугласност на захтјев за извоз наоружања у Буркину Фасо. Тако је прошле године заустављен извоз из Босне и Херцеговине у ову афричку државу.

О овом потенцијалном извозу, како процедура иначе и налаже, од Министарства иностраних послова БиХ мишљење су затражилли из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ које у коначници спорни извоз није дозволило.

“Буркина Фасо је чланица Економске заједнице западноафричких држава (ECOWAS), која је у јуну 2006. године усвојила Конвенцију о малом и лаком оружју и припадајућем стрељиву, што подразумијева мораторијум на увоз, извоз и производњу малог и лаког оружја. У циљу очувања међународног мира и стабилности Министарство иностраних послова БиХ, без сагласности Комисије ECOWAS, не може дати сагласност за потенцијални извоз наоружања и војне опреме у земље чланице ECOWAS”, објаснили су за Н1 у овом министарству.

Осим овог, Министарство иностраних послова БиХ дало је још једно негативно мишљење за извоз наоружања и војне опреме у прошлој години. Ријеч је, наиме, о извозу у Украјину спорном још од 2015. године.

“Водећи рачуна о спољнополитичким интересима БиХ, у складу са ставом Предсједништва БиХ, МИП БиХ није дало сагласност за извоз наоружања и војне опреме у Украјину”, саопштено је за Н1.

Прошле године издано је 228 дозвола за извоз наоружања и војне опреме из Босне и Херцеговине. Укупна вриједност на изданим дозволама од готово 600 милиона марака рекорд је за БиХ.

Из БиХ током 2016. највише су куповале Саудијска Арабиија, Египат и Сједињене Америчке Државе. Извозници који су предњачили углавном су подузећа намјенске индустрије из Федерације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана