Zamjenik glavnog revizora BiH napao novinara Glasa Srpske

Glas Srpske
Zamjenik glavnog revizora BiH napao novinara Glasa Srpske

SARAJEVO - Zamjenik glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH Dževad Nekić jutros je napao novinara "Glasa Srpske" iz Sarajeva Željku Domazet.

U telefonskom razgovoru je kazao da će je tužiti zbog teksta objavljenog u današnjem broju "Glasa Srpske" pod naslovom "Zamjenik šefa revizora gura sina za radnog kolegu", ali i iznio niz prijetnji i neutemeljenih kvalifikacija i optužbi.

- Ti si kokošar koji reketira ljude po Parlamentu BiH. Hodate i reketirate ih. Tužiću vas. Odakle si me zvala. Sa broja "Nezavisnih" - rekao je Nekić.

Na konstataciju da je dopisništvo "Glasa Srpske" u prostorijama "Nezavisnih novina" u Sarajevu, Nekić je ponovio da će je tužiti.

- Čime ja guram svoga sina. Da li je primljen na posao - pitao je Nekić.

Na konstataciju da je nadležna komisija zauzela stav da nije u redu da rukovodilac institucije koja kontroliše rad desetina institucija BiH i ukazuje na njihove propuste dozvoli da se njegov sin čak i prijavi na konkurs i time i u naznakama pokaže da i u toj instituciji ima nepotizma, Nekić je zaprijetio da će naš novinar vidjeti ko je on.

- Ti pojma nemaš. Uzela si novac da napišeš taj tekst. Znam i ko ti je naručio taj tekst. Vidjećeš ti ko sam ja - rekao je Nekić.

Urednički kolegijum "Glasa Srpske" najoštrije osuđuje napad na našeg novinara Željku Domazet.

- Prijetnje i iznošenje niza neutemeljenih, proizvoljnih i uvredljivih kvalifikacija i optužbi na njen račun su nedopustivi i predstavljaju najgrublju vrstu pritiska. Od Nekića zahtijevamo da se javno izvini našem novinaru i redakciji "Glasa Srpske". Pozivamo Nekića da, ukoliko smatra da je oštećen, zaštitu traži od pravosudnih institucija umjesto što je pravdu samovoljno i bahato uzeo u svoje ruke koristeći se prijetnjama i jezikom ulice. Od rukovodstva Kancelarije za reviziju institucija BiH očekujemo da se izjasni o Nekićevom napadu - zaključio je urednički kolegijum "Glasa Srpske".

 

Osuda udruženja

Udruženje novinara RS najoštrije je osudilo napad na novinara "Glasa".

- Prijetnje novinaru i iznošenje neutemeljenih i uvredljivih kvalifikacija i optužbi nedopustivo je i predstavlja najgrublju vrstu pritiska i ugrožavanja novinarskih sloboda - saopšteno je iz Udruženja novinara RS koje od Nekića zahtijeva da uputi javno izvinjenje Domazetovoj, a od Kancelarije za reviziju institucija BiH da osudi napad i protiv Nekića preduzme odgovarajuće mjere da bi bio sačuvan ugled te institucije.

Klub novinara traži izvinjenje

Klub novinara Banjaluka pozvao je Kancelariju za reviziju institucija BiH da se javno ogradi od verbalnog napada.

- Kvalifikacije i optužbe su neprihvatljive i predstavljaju nastavak pritiska na rad novinara. Tražimo od Nekića da uputi javno izvinjenje, a našu koleginicu Domazet da protiv njega podnese tužbu. Podsjećamo sve zvaničnike da su njihova zakonska prava da upute demant, žale se Vijeću za štampu ili Regulatornoj agenciji za komunikacije ili da podnesu tužbu ukoliko su nezadovoljni izvještavanjem medija. Uvrede, optužbe i prijetnje novinarima su nedopustive i medijska zajednica neće prihvatiti takav način ponašanja funkcionera - poručili su iz Kluba novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana