Žalbeni pretres Karadžiću 23. i 24. aprila

Srna
Žalbeni pretres Karadžiću 23. i 24. aprila

Hag - Za 23. i 24. april zakazan je žalbeni pretres u predmetu protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovan Karadžić pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, koji je naslijedio Haški tribunal, saopšteno je iz Haga.

Pretres će biti održan u sudnici jedan zgrade Mehanizma u Hagu, u skladu s nalogom o rasporedu koji je izdalo Žalbeno vijeće Mehanizma.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove odobrio je ranije Karadžiću da se obrati tokom žalbenog pretresa koji je zakazan za 23. i 24. april.

U saopštenju je tada navedeno da je u interesu pravde da Karadžiću bude odobreno da se obrati pred Žalbenim vijećem i iznese argumente, kao i da Tužilaštvo nije uložilo prigovor.

Karadžić će se obratiti Vijeću u prisustvu svojih pravnih zastupnika Pitera Robinsona i Kejt Gibson.

Radovan Karadžić uložio je u decembru 2016. godine žalbu Haškom tribunalu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH 1992-1995. godine".

Karadžić je u podnesku od 5. januara zatražio od Žalbenog vijeća da mu dozvoli da učestvuje u žalbenom pretresu zajedno sa svojim pravnim zastupnicima. Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana