Закон о акцизама пред Уставним судом БиХ?

ATV
Закон о акцизама пред Уставним судом БиХ?

Сарајево - Уставни суд БиХ, ипак би могао да се изјасни о уставности Закона о акцизама. Након што су затражили мишљење бх. Парламента о апелацији групе посланика, који и даље тврде да је Закон неуставан, надлежна Уставноправна комисија стала је иза онога што пише у захтјеву за оспоравање закона.

Иако сада помало чудно звучи да бх. Парламент подржава апелацију за обарање закона,који је сам изгласао, из СДА кажу да се надају се да ће судије и о томе размислити.

"Ово је једна атипична ситуација, мишљење даје тијело у којем је већина заступника, који су гласали против закона, а мишљење које одражава став Парламентарне скупштине БиХ. О томе се требало водити рачуна, о томе треба да води рачуна и Уставни суд БиХ”, рекао је Шефик Џаферовић, посланик СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Џаферовић је предлагао да се из те, атипчне ситуације, изађе усвајањем закључка да је сет Закона о акцизама донесен у складу са Уставом и законом и да се тај став пошаље Уставном суду, али подршке није било, јер сједници нису присуствовали сви чланови комисиије.
Док у ХДЗ – у, ипак, не очекују ништа спектакуларно, из СДС -а кажу – Закон би требало да буде оборен.

"Јер је усвањем Закона о акцизама, прекршен Устав и Пословник оба дома бх. Парламента. Ми се надамо да ће Уставни суд и апелујемо одлучивати у скаду са Уставом , а не са политичком вољом оних који контролишу Уставни суд”, каже Александра Пандуревић, посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

"Мислим да Уставни суд ради у складу са својим правилима и да је њих неће обавезивати никакве одлуке Уставноправне космије”, каже Никола Ловриновић, посланик ХДЗ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

А онда се Ловриновић пожалио да га колеге праве будалом. И то због приче о томе када би требало заказивати сједнице комисије. Ту причу покренуо је Момчило Новаковић и тражио да се кроз усвајање закључка води рачуна и о онима који путују. Након што предсједавајући комисије није прихватио приједлог да се уопште гласа о закључку и Ловриновић је завршио у фотељама испред сале, тачније напустио је засједање.

"Ја и даље мислим да људи који путују по 200-300 километара да би дошли на сједницу, се требају уважити и да сједнице почињу у терминима, који су прихватљиви за све”, наводи Момчило Новаковић, посланик НДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

"Могао би само рећи да ме поједине колеге праве будалом. Имао сам вољу да радим у уставно правном повјеренству око закључка који је предложио господин Новаковић, и умјесто да то ставимо на гласање. Ми ево скоро сат времена раправљамо о томе и умјесто да се договорамо око начина рада, нема ништа од тога”, рекао је Никола Ловриновић, посланик ХДЗ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

На крају је чини се једини логичак закључак да ће БиХ , посланицима рефундирати трошкове горива по знатно већим цијенама, јер је мало оних који вјерују да ће Уставни суд оспорити Закон о акцизама који је већ ступио на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана