Za zajedničke projekte BiH i Srbije 2,35 miliona maraka IPA sredstava

Srna
Za zajedničke projekte BiH i Srbije 2,35 miliona maraka IPA sredstava

Sarajevo - Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije za prekogranični program BiH - Srbija, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2013. godinu, u vrijednosti 2.352.942 KM, što će biti ravnomjerno podijeljeno između BiH i Srbije.

Cilj programa jeste zbližavanje ljudi i privrede, poboljšanjem efikasnosti i konkurentnosti ekonomskih ruralnih i prirodnih resursa, te prekograničnim inicijativama, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora, dostaviće prijedlog sporazuma sa osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika, u ime BiH, predložena je direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić.

Savjet ministara BiH donio je danas odluku o dodjeli 72.000 KM tekućeg granta za sufinansiranje projekata u oblasti "Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH" za 2014. godinu.

Grant je namijenjen za 20 subjekata koji se bave inovacijama, te fakultetima za određene tehničke projekte u pojedinačnim iznosima od 1.000 do 15.000 KM, koliko je izdvojeno za Asocijaciju inovatora BiH za promociju inovacija BiH na izložbama u svijetu i privrednim sajmovima u ovoj godini.

Donesena je i odluka o dodjeli 223.000 KM iz granta "Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda EU - FP7" za 2014. godinu, kojom je obezbijeđen novac za 15 subjekata, među kojima su univerziteti, fakulteti, agencije, zavodi i udruženja.

Još 50.000 KM odobreno je Ministarstvu civilnih poslova BiH za aktivnosti na pripremi za učešće BiH u novom programu EU za nauku i istraživanje "HORIZONT 2020".

Svi korisnici grantova dužni su da Ministarstvu civilnih poslova dostave izvještaje o namjenskom utrošku sredstava.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o korišćenju i održavanju drumskih graničnih mostova na zajedničkoj granici.

Riječ je o sedam mostova preko rijeka Save i Une, a sporazum će se odnositi i na nove mostove koji u međuvremenu budu izgrađeni.

Ovaj sporazum zaključuje se radi otklanjanja svih dosadašnjih prepreka i poteškoća za zajedničko održavanje i korišćenje mostova, te obezbjeđenje kontinuiranog i nesmetanog saobraćaja preko mostova na granici između BiH i Hrvatske.

Sporazumom je predviđeno osnivanje međudržavne komisije za njegovo provođenje i praćenje.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donio je odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2015. godinu, pa ukupna godišnja kvota za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH za narednu godinu iznosi 1.886 radnih dozvola, od čega se na Federaciju BiH odnosi 890 radnih dozvola, Republiku Srpsku 800 radnih dozvola i Brčko distrikt 196 radnih dozvola.

Godišnja kvota za produženje već izdatih radnih dozvola iznosi 1.160 radnih dozvola, dok je godišnja kvota radnih dozvola za novo zapošljavanje stranaca u BiH 726 radnih dozvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana