За мост у Градишци 6,78 милиона €, за аутопут Бањалука-Добој 47 милиона €

Глас Српске
За мост у Градишци 6,78 милиона €, за аутопут Бањалука-Добој 47 милиона €

Бањалука - Босна и Херцеговина и Европска инвестицијска банка данас су у Бањалуци потписале споразум о гранту вриједном 6,8 милиона евра из европских фондова за суфинанцирање изградње великих инфраструктурних објеката у Градишци.

Овај инвестицијски пројект односи се на изградњу објеката на граничном пријелазу на дијелу цесте 2а (Р2а) између Бањалуке и Градишке, моста на граници преко ријеке Саве, као и прикључних цеста на аутоцесту Бањалука – Градишка. Пројект је дио индикативног продужетка Трансевропске прометне мреже (ТЕН-Т) на Западни Балкан. 

Амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ, истакао је да побољшање повезивости на Западном Балкану, као и између Западног Балкана и Европске уније, представља кључни фактор за раст и радна мјеста, те да ће донијети очите користи привредама и грађанима у регији.

"Ово улагање у Градишку важан је корак према снажнијој интеграцији цијелог подручја Западног Балкана у складу с новом стратегијом за Западни Балкан. Грант средства Европске уније у износу од 6,8 милиона евра ће суфинансирати изградњу моста на граничном пријелазу преко ријеке Саве у Градишци. Ово улагање ће Европску унију приближити Босни и Херцеговини", изјавио је Вигемарк.

Матео Ривелини, руководилац одјела Европске инвестицијске банке за Словенију, Хрватску и Западни Бакан рекао је да је банка врло задовољна што може данас потписати уговор о додјели бесповратних средстава, који даје значајан допринос економском расту, олакшавању трговине и интеграцији Босне и Херцеговине на Балкану.

"На линку Градишка - Бањалука, саобраћај с аутопута мора бити усмјерен преко улица Градишке до градског моста у самом средишту града. Након што буде изграђен, мост ће скратити вријеме путовања, смањити потрошњу горива и онечишћење, и користити као заобилазнице града Градишке. Банка је такође потписала зајам од 47 милиона евра за довршење текућих радова на аутоцести Бањалука – Добој", рекао је Ривелини.

Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ рекао је да су данас потписали  грант уговор у вриједности  6,8 милиона евра средстава Еуропске уније за пројекат који укључује изградњу прекограничног моста у Градишци.

"Желим да се захвалим на томе представницима Делегације ЕУ и ЕИБ-а, посебно господину Матеу Ривелинију и Ларс-Гунару Вигемарку и њиховим сарадницима. Овај пројекат је важна спона ка успостави инфраструктурних веза између Босне и Херцеговине и њених сусједа. Ова инвестиција ће побољшати регионалну сурадњу и комуникацију с Европском унијом", рекао је Беванда.

Према агенди за повезивање, Европска унија је издвојила до 1 милијарду евра грант средстава за период од 2014. до 2020. године за суфинансирање, путем Инвестицијског оквира за Западни Балкан (WBIF), зрелих пројеката из подручја енергије са листе ПЕЦИ (пројекти од интереса за Енергетску заједницу) и зрелих пројеката из подручја транспорта из Трансевропске прометне мреже (ТЕН-Т), заједно са зајмовима од међународних финанцијских институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана