Vojska stari za pet godina

Željka Domazet
Vojska stari za pet godina

Sarajevo - Savjet ministara BiH utvrdio je juče prijedlog izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojima je predviđeno da maksimalna dužina trajanja službe vojnika bude pomjerena do navršenih 40 godina života.

Vojnici prema važećim propisima sada mogu da budu u službi do navršenih 35 godina života, odnosno 38 kada je riječ o onima angažovanim na poslovima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava. Izmjenama zakona koje će biti upućene u parlamentarnu proceduru pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

Omogućavanje službe vojnicima do 40 godina života, kažu u Ministarstvu odbrane, praksa je i u zemljama okruženja. Prema trenutnom stanju u službi bi do 2022. godine trebalo da ostane 1.640 vojnika koji bi morali biti razduženi po važećem zakonu.

- Za bruto plate vojnika koji bi bili zadržani potrebno je 12,79 miliona maraka, a taj iznos treba umanjiti za pet odsto, odnosno 0,63 miliona na osnovu pretpostavke da neće svi produžiti ugovor tako da će za plate trebati 12,15 miliona KM - izračunali su u Ministarstvu odbrane.

Njihov argument je i da bi predloženim izmjenama zakona izbjegli troškove proistekle iz prijema novih vojnika, nastale na putu od konkursa do završetka obuke, koji bi do 2022. godine iznosili 5,43 miliona. U Ministarstvu odbrane ističu da se povećanje starosti vojske neće odraziti na spremnost Oružanih snaga jer se istovremeno propisuje stroža procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao je da će ove izmjene omogućiti jačanje Oružanih snaga, a vojnicima ostvarivanje više staža što će im poboljšati i uslove za penziju.

- Često se vojnici nakon prestanka službe suočavaju sa problemom penzionisanja jer je minimum za ostvarenje penzije 15 godina radnog staža i 60 godina života - rekao je Jerinić.

U Ministarstvu odbrane ranije su istakli da vojnici sve češće napuštaju profesionalnu službu i prije navršenih 35 godina života, uglavnom zbog malih plata, loših uslova za rad i neizvjesnosti nakon isteka službe.

Ratni zločini

Savjet ministara BiH usvojio je i informaciju Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koju je dostavilo Ministarstvo pravde BiH. U njoj je ukazano na to da Hrvatska uprkos potpisanom sporazumu ne sarađuje sa BiH.

- Tužilaštvo BiH je u 16 predmeta ratnog zločina podnijelo 17 zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći i još na njih nije odgovoreno. Isto je i sa zamolnicama Okružnog tužilaštva u Doboju u deset predmeta i zamolnicama drugih tužilaštava BiH - navedeno je u informaciji Nadzornog tijela koje predlaže da ministarstva pravde i inostranih poslova pokušaju otkloniti zastoj sa Hrvatskom.

Starosna granica za vojnike u regionu

Srbija - 40 godina života

Crna Gora - 45 godina života

Hrvatska - ograničena samo dužina trajanja službe na 15 godina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana