Водовод стиже на Туњице до августа

Данијела Стоканић
Водовод стиже на Туњице до августа

Бањалука - Изградња водовода у насељу Туњице, која се изводи у склопу KFW пројекта, неће бити завршена у априлу, до када је и био посљедњи рок, него ће радови потрајати још неколико мјесеци. Према новим роковима, домаћинства ће добити воду до августа.

Наиме, до помјерања термина за завршетак изградње примарног и секундарног водовода у насељу Туњице дошло је због највише временских неприлика. 

- Сви радови на резервоарима требало би да буду ускоро завршени, након чега ће бити извршена тестирања на водонепропусност. За резервоар од 5.000 кубних метара градимо зидове. За резервоар од 3.000 кубика готови су сви груби грађевински радови. Поред тога, проблем ствара и фирма која обавља услуге надзора - рекао је пројект менаџер пословне јединице фирме "Лудвиг Фајфер" Јосип Крижанац.

Та фирма је лидер конзорцијума "Лудвиг Фајфер" - "Хидрокоп" - "Нискоградња" на пројекту вриједном 17,5 милиона евра, а који финансира KFW банка.

Додао је да се тренутно изводе зидарски и радови на монтажи машинске опреме.

- Због ниских температура за ово доба године, ограничено је вријеме извођења радова - нагласио је Крижанац.

Кашњење радова и пробијање датог рока за завршетак лота 2 на Туњицама потврдио је и руководилац једног од извођача радова, предузећа "Нискоградња", Ненад Мајсторовић, истичући да су узрок учестале сњежне и кишне падавине.

- Главни радови на изградњи водовода на Туњицама већ неко вријеме стоје због лоших временских услова - истакао је Мајсторовић.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да је упознат с тим да радови на Туњицама неће бити завршени у априлу.

- Радови не иду динамиком којом смо планирали, због временских неприлика, али очекујем да буду завршени до краја јула. Извођачи су потписали анекс уговора у којем стоји да они сносе трошкове кашњења и плаћају надзорни орган за онај дио рока који су пробили – рекао је Новаковић.

Додао је да град није ни прихватио надзорни орган, фирму "DICIW", те да с њом нема потписаног уговора.

- Очекујемо да ћемо проблеме са том фирмом ускоро ријешити, односно фактуре које је доставила Градској управи за овај пројекат. Износ је изнад оног што сматрамо да треба платити - нагласио је Новаковић.

Додао је да је град надзорном органу послао допис у којем је јасно прецизирано шта је по мишљењу градских власти прихватљиво, а шта није.

Изградња водоводне и канализационе мреже почела је прије три године.

Радови

Јосип Крижанац је истакао да су радови на лоту 1 и лоту 3 завршени још прошле године, а изводило их је предузеће "Хидрокоп".

- С обзиром на сву досадашњу проблематику на пројекту, мислим да би сви учесници пројекта требало да буду задовољни што је више од 80 одсто радова реализовано и што је крај радова видљив и реалан - рекао је Крижанац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана