Voda se povukla, ostala milionska šteta

Vedrana Kulaga, dopisnici
Voda se povukla, ostala milionska šteta

Banjaluka - Vodostaji rijeka, koje su proteklih dana poplavile više stotina domaćinstava na sjeveru i sjeverozapadu Republike Srpske, juče su znatno opali ostavivši iza sebe veliku štetu, čiji će iznos biti poznat kada lokalne komisije za procjenu završe rad na terenu.

U Prijedoru je i juče zadržan stepen vanredne odbrane od poplava iako je vodostaj Sane niži za pola metra od kote vanredne odbrane. Zaplavljeno je 1.350 objekata, od kojih je 400 poplavljeno, evidentirano šest klizišta i porušen pješački most u Donjoj Dragotinji. Zlatko Ritan iz Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove, zamolio je sve građane kojima treba pomoć kako bi raščistili otpad u kućama da se jave u savjete mjesnih zajednica da ih evidentiraju.

- Treba da imamo strpljenja, ne možemo u istom trenutku doći do svakoga, ima puno problema, odnesenih propusta i mostova i krećemo u rehabilitaciju infrastrukture - rekao je Ritan.

Nastava u prijedorskim školama biće nastavljena danas, a maturanti će posljednji školski dan provesti na platou ispred sportske dvorane, umjesto Ljetne bašte, koja je poplavljena. Štab za vanredne situacije ukinuo je vanredne mjere odbrane od poplava u Novom Gradu, gdje je počela sanacija štete, prije svega, na lokalnim putevima. Komisije su aktivirane i u Banjaluci. Prva stanica je prostor Bronzanog Majdana, odnosno vodozahvat Gomionice, koja se izlila i napravila štetu na usjevima, a prema preliminarnim podacima, šteta je zabilježena u 25 naselja.

Komisije za procjenu štete su formirane u Tesliću i Čelincu gdje je voda, između ostalog, odnijela montažni most.

- Štete ima dosta na infrastrukturi, domaćinstvima i u poljoprivredi. Imamo desetine zaplavljenih i poplavljenih kuća, a trenutno je još teško govoriti o iznosu ukupne štete - rekao je za “Glas Srpske” načelnik Čelinca Momčilo Zeljković.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je juče da još nema podataka o šteti koja je prouzrokovana poplavama.

- Mnoge lokalne zajednice još nisu formirale komisije i ne mogu da krenu sa procjenom štete jer ima domaćinstava koja su još poplavljena. Vlada će učestvovati u saniranju štete - rekao je Višković.

Vlada će, kako je kazao, kada dobije izvještaj o šteti, pomoći sredstvima iz Fonda solidarnosti.

- Sigurno je da nećemo moći nadoknaditi svu štetu, što ne bi mogla bilo koja država, ali ćemo onima kojima je voda ušla u stambene objekte, na poljoprivredna zemljišta te putnu infrastrukturu pomoći u saniranju - poručio je Višković.

Vanredne mjere odbrane od poplava ukinute su i u Kostajnici nakon što je opao vodostaj Une, a pumpama se izbacuje voda iz kuća i pomoćnih objekata. Oštećena su tri lokalna mosta, a građani su pozvani da prijave štetu na kućama, objektima i poljoprivrednom zemljištu. U Kotor Varošu traje sanacija klizišta, a ugroženima su isporučeni prehrambeni paketi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana