Вјетар у леђа Вишковићу

Ведрана Кулага
Вјетар у леђа Вишковићу

Бањалука - Први круг страначких консултација о формирању власти у Републици Српској потврдио је да ће скупштинску већину чинити СНСД, ДНС, СП те Уједињена Српска, чији су представници подржали кандидатуру Радована Вишковића за мандатара за састав нове Владе РС.

Страначким консултацијама у Палати Републике претходила је сједница Извршног комитета СНСД-а након октобарских избора, на којој је званично потврђено да је Вишковић, који је и потпредсједник СНСД-а, њихов кандидат за мандатара. На сједници је изражена нада да ће дио већине бити и НДП и група окупљена око Обрена Петровића, којег је лидер СДС-а Вукота Говедарица недавно искључио из стране, те да ће РС веома брзо добити нову владу и тиме доказати стабилност у институционалном и сваком другом смислу.

Комитет, у којем су чланови највиши страначки функционери на челу са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком, дао је смјернице за разговоре са коалиционим партнерима, а прва за преговарачки сто са том странком сјела је делегација СП-а, коју је предводио лидер Петар Ђокић, да би потом услиједили одвојени разговори и са руководством ДНС-а те Уједињене Српске.

Нико од њих се није оглашавао послије разговора са врхом СНСД-а, а закључке са тих састанака преносио је портпарол највеће странке Радован Ковачевић.

Ковачевић је пренио да СНСД, ДНС и СП остају у коалицији у наредне четири године и да Вишковић има њихову подршку за састав нове владе. Нагласио је да на састанцима није било ријечи о подјели министарстава, уз нагласак да ће разговори бити настављени.

- Идемо у најјачем могућем саставу и у Српској и на ниво БиХ - поручио је Ковачевић и додао да је послије првог круга разговора јасно да ће Вишковић бити нови премијер.

Вишковић је након консултација у Палати Републике казао за “Глас Српске” да се разговори настављају данас и то са делегацијом НДП-а и  окупљеним око Обрена Петровића.

- Очекујемо комотну скупштинску већину, која у овом моменту иде до 56 посланика. Послије конститутивне сједнице, која ће бити 19. новембра, предсједница Републике Српске предлаже мандатара, а након тога слиједе консултације о формирању владе. Очекујем да ћемо најкасније до половине децембра имати формирану владу, да бисмо до краја тог мјесеца могли ићи са кључним документима, а то су републички буџет за идућу годину и програм економских реформи - истакао је Вишковић и додао да нису разговарали о персоналним рјешењима и ресорима у власти, али да јесте било ријечи о томе колико коме процентуално припада.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је за “Глас Српске” након састанка у Палати Републике да за сада није било разговора о подјели позицију у институцијама РС и на нивоу БиХ.

- Причали смо о концепту рада и циљевима, а о свему ћемо причати у идућим данима. Нама је важна стабилна и јака РС те да имамо помирену политику у Бањалуци и Сарајеву - казао је Стевандић.

Нико од представника СП-а и ДНС-а није након састанака одговарао на телефонске позиве, а сједница Предсједништва ДНС-а могла би да буде одржана данас.

Представници парламентарних политичких странака данас ће се наћи за истим столом и у Народној скупштини РС и то на састанку који је сазвао актуелни први човјек парламента РС Недељко Чубриловић, а с циљем припрема за конститутивну сједнице новог сазива, која би требало да буде у понедјељак.

Анализа

Чланови Извршног комитета СНСД-а јуче су анализирали и резултат странке на октобарским изборима у БиХ. Закључено је да су испуњени зацртани циљеви, јер је остварена побједа на свим нивоима - Милорад Додик у трци за српског члана Предсједништва БиХ и Жељка Цвијановић за предсједника Републике, те највише мандата за Народну скупштину РС и Представнички дом Парламента БиХ.

- Остајемо убједљиво највећа политичка партија у Српској, а након формирања власти детаљно ћемо анализирати изборни резултат у локалним одборима - рекао је Радован Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана