Вјекослав Беванда: Привремена подјела пут за деблокаду путарине

Ж. Д.
Вјекослав Беванда: Привремена подјела пут за деблокаду путарине

Сарајево - Министар финансија и трезора и предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Вјекослав Беванда изразио је наду да ће сутра бити постигнут договор о расподјели 133 милиона КМ прикупљених од путарине, након што је она повећања измјеном Закона о акцизама БиХ.

Приходи од овог намета на гориво намијењени су за изградњу и санацију путне инфраструктуре, али већ мјесецима леже на рачуну, јер ФБиХ не пристаје на досадашњи модел расподјеле.

- У Управни одбор УИО није стигао никакав други приједлог за расподјелу у односу на ранији о којем није било сагласности ентитета. Надам се да ће бити постигнут договор бар о привременој расподјели. Будући да нема сагласности ентитета УИО је припремио одлуку која је била на посљедњој и претпосљедњој сједници Управног одбора да продужимо привремену расподјелу. Она подразумијева десет одсто за резерву, 59 одсто ФБиХ, 39 одсто за РС и два одсто за Брчко дистрикт - рекао је Беванда и констатовао да таква расподјела функционише од 2009. године.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић је рекао да је на посебан подрачун у прва четири мјесеца примјене измјена Закона о акцизама прикупљено 133 милиона КМ и да за подјелу чекају на одлуку Управног одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана