Vjekoslav Bevanda: Privremena podjela put za deblokadu putarine

Ž. D.
Vjekoslav Bevanda: Privremena podjela put za deblokadu putarine

Sarajevo - Ministar finansija i trezora i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je nadu da će sutra biti postignut dogovor o raspodjeli 133 miliona KM prikupljenih od putarine, nakon što je ona povećanja izmjenom Zakona o akcizama BiH.

Prihodi od ovog nameta na gorivo namijenjeni su za izgradnju i sanaciju putne infrastrukture, ali već mjesecima leže na računu, jer FBiH ne pristaje na dosadašnji model raspodjele.

- U Upravni odbor UIO nije stigao nikakav drugi prijedlog za raspodjelu u odnosu na raniji o kojem nije bilo saglasnosti entiteta. Nadam se da će biti postignut dogovor bar o privremenoj raspodjeli. Budući da nema saglasnosti entiteta UIO je pripremio odluku koja je bila na posljednjoj i pretposljednjoj sjednici Upravnog odbora da produžimo privremenu raspodjelu. Ona podrazumijeva deset odsto za rezervu, 59 odsto FBiH, 39 odsto za RS i dva odsto za Brčko distrikt - rekao je Bevanda i konstatovao da takva raspodjela funkcioniše od 2009. godine.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević je rekao da je na poseban podračun u prva četiri mjeseca primjene izmjena Zakona o akcizama prikupljeno 133 miliona KM i da za podjelu čekaju na odluku Upravnog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana