Вишковић: И ФБиХ и кантони да размишљају о формирању резервних састава полиције

Срна
Вишковић: И ФБиХ и кантони да размишљају о формирању резервних састава полиције

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да формирање резервног састава Полиције Републике Српске доприноси миру, стабилности и безбједности грађана Републике Српске, због чега и Федерација БиХ и кантони треба исто то ураде, а не критикују Републику Српску.

Вишковић је поручио да Српска формирањем резервног састава не жели никоме да представља пријетњу, већ да допринесе стабилности и безбједносном напретку свих грађана БиХ.

“Ми сада доносимо само законско рјешење, још нисмо дефинитивно ни одлучили ни који ће то број људи бити ни када ће бити у пуном капацитету, нисмо ни у буџету планирали средства за то”, рекао је Вишковић новинарима у Слатини, коментаришући став ОХР-а да формирање резервног састава Полиције Републике Српске не доприноси миру и стабилности у БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске питао је ОХР и све који се противе формирању резервног састава Полиције Републике Српске шта се дешава са мигрантском кризом и отвореним границама.

“Готово сви званичници у БиХ, па и министар безбједности Драган Мектић кажу да тренутно Гранична полиција не може у потпуност обезбиједити границе БиХ и сада се ангажује одређени број полицајаца Републике Српске у обезбјеђењу границе и чињеница је да је то недовољно јер мигранти сваки дан улазе и пролазе кроз БиХ”, додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, формирањем резервног састава Полиције Републике Српске може се у одређеним моментима издвојити значајно већи број полицајаца који би помогао Граничној полицији БиХ да заштити границе, као што то ради и Европа.

“Међу мигрантима можда постоје и безбједносно опасне личности и терористи и свакоме треба бити јасно да мора бити више људи који ће обезбиједити границе”, додао је Вишковић.

Он је нагласио да нема ништа против да исто ураде ФБиХ и кантони.

Вишковић је подсјетио на проблеме са мигрантима у Бихаћу, са којима кантонална полиција није у стању да се носи и додао да им је и Влада Српске уплаћивала помоћ у те сврхе.

Вишковић: Ријешићемо питање двоструких функција

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да је поништен конкурс у вези са информационом заштитом комплетних система у Влади Српске.

“Било је више понуђача и биће расписана нова конкурсна процедура”, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је потврдио да је међу понуђачима била и фирма “Проинтер”.

На питање да ли је логично да директор Пореске управе Српске истовремено буде члан Управног одбора зворничке фирме “Алумина”, Вишковић је одговорио да неће бити дуго, те да ће то питање бити ријешено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана