Више од 172.000 држављана БиХ живи и ради у Њемачкој

Више од 172.000 држављана БиХ живи и ради у Њемачкој 20.04.2018 05:41 | Avaz.ba

Берлин - Њемачку се од 2008. до 2016. године доселило 15.756 држављана Босне и Херцеговине, показују подаци Савезног завода за статистику Њемачке (Destatis).

"Закључно са 2016. годином, на евиденцији служби регистрирано је 172.560 држављана БиХ који живе и раде у Њемачкој", наводи се у извјештају.

Према подацима њемачког завода, види се да је доласком економске кризе у ЕУ одређен број бх. грађана одлучио да се врати у домовину или оде у друге државе. Тако је од 2008. до 2013. број бх. држављана у Њемачкој смањен са 156.804 на 152.444. Поновно повећање биљежи се до 2016. године, када се број грађана поријеклом из БиХ са 153.470 попео на 172.560.

"Босна и Херцеговина балканска је земља с највише исељеника, а због одлуке Њемачке да олакша издавање радних дозвола грађанима БиХ, очекује се још више одлазака", наведено је у студији Бечког института за економске студије и Свјетске банке о стању економија западног Балкана.

Осим тога, како је наведено, додатне миграције биће убрзане и због старења становништва и негативног наталитета, али и зато што многи бх. држављани имају пасоше Хрватске. Гледано у апсолутним цифрама, у студији се истиче да је БиХ од распада Југославије до данас напустило 1,3 милиона људи, што износи трећину становништва, а слиједе је Албанија с милион и Србија са 900.000 исељеника.

Социолог Есад Лукач рекао је за "Аваз" да је ријеч о тренду који, нажалост, није завршен и тек се отвара.

" До сада су отишли они који су хтјели, а сада иду сви јер морају. Не отварају се нова радна мјеста у БиХ, а Њемачка вапи за радном снагом, требају им техничари, занатлије, радници у реалном сектору", истакао је Лукач.

Он је додао да је и министар за социјални рад Њемачке признао да је највећа грешка направљена када Њемачка није успјела да да држављанства свим избјеглицама из БиХ.

"Тако народ у БиХ нестаје. Али, не ради се само о нашој држави. Још је гора ситуација у Хрватској. Политичари у Хрватској не смију ни споменути колико је људи отишло, а познато је да више људи из Загреба оде у једној години него из цијеле БиХ", појаснио је Лукач.

Према његовим ријечима, БиХ постаје земља стараца, незапослених, пензионера, неспособних и медиокритета с купљеним дипломама.

"Постајемо демографски расадник за развијене нације као што је Њемачка. Служимо за освјежавање њихове крви, а они добивају нашу натпросјечну дјецу која се лако прилагођавају уређеном правном систему Њемачке", нагласио је Лукач.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица