Vigemark: Izbori - primjer demokratije na djelu

Srna
Vigemark: Izbori - primjer demokratije na djelu

Sarajevo - Evropska unija podstiče sve građane u BiH da izađu na izbore i podrže stranke i kandidate za koje smatraju da će se najefikasnije zauzeti za pitanja koja su važna za njih i sredinu u kojoj žive, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark uoči lokalnih izbora u BiH, koji će biti održani u nedjelju, 2. oktobra.

On je rekao da su izbori primjer demokratije na djelu, kao i način promovisanja javne odgovornosti.

Vigemark je naglasio potrebu za demokratskim, kredibilnim i inkluzivnim izbornim procesom.

"Očuvanje integriteta izbornog procesa, u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama, od izuzetne je važnosti", ocijenio je specijalni predstavnike EU u BiH.

On je najavio da će izbore pratiti međunarodni i domaći posmatrači koje akredituje Centralna izborna komisija BiH, uključujući koaliciju "Pod lupom", zajedničku inicijativu šest nevladinih organizacija iz BiH, sa 3.000 posmatrača koji će pokrivati svako drugo biračko mjesto.

"Evropska unija pozdravlja rad izbornih posmatrača koji ima za cilj da osigura slobodne i fer izbore i ukaže na eventualne izborne nepravilnosti", naveo je Vigemark.

On je pozvao sve političke subjekte i izbornu administraciju da, u skladu sa Izbornim zakonom, posmatrače tretiraju na profesionalnoj i fer osnovi i da se uzdrže od bilo kojeg oblika pritiska ili zastrašivanja, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Vigemark smatra da je BiH nedavno ostvarila veoma važnu prekretnicu u procesu evropskih integracija.

"Postoji solidna osnova za dalji napredak. Rukovodstvo zemlje na svim nivoima se treba usredsrediti na cjelokupna pitanja u vezi sa procesom evropskih integracija", poručio je on.

Prema njegovom mišljenju, birači očekuju da lokalni politički lideri koji budu izabrani u nedjelju donesu potrebna socijalno-ekonomska poboljšanja, podstaknu lokalni razvoj i održe dinamiku koja će omogućiti BiH da napravi postojan napredak ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana